Επικαιρότητα - 14/4/2021


H Σπάρτη Διεθνές Κέντρο Υπαίθριου Αθλητισμού

Δύο ευχάριστες εκπλήξεις περίμεναν το Δήμαρχο Σπάρτης, Πέτρο Δούκα, κατά την ημερίδα της ΚΕΔΕ - Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και του ICC - Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με θέμα: «Οι Δήμοι ως Μοχλός Ανάπτυξης»

Ο Υπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης κατά την ομιλία του, ανακοίνωσε live ότι αποδέχεται το σχέδιο του Δημάρχου Σπάρτης για στρατηγική συνεργασία του Δήμου με το Υπουργείο Αθλητισμού, ώστε να καταστεί η Σπάρτη Διεθνές Κέντρο Υπαίθριου Αθλητισμού. Ο Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρθηκε ειδικά στις δυνατότητες αξιοποίησης των αγώνων δρόμου υπεραντοχής και ειδικότερα στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» και στη σχετικά νέα διαδρομή Σπάρτη - Θερμοπύλες με τίτλο οι «300 της Σπάρτης».

Συγκεκριμένα ο Υπουργός δήλωσε ότι, «είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι με το Δήμο Σπάρτης και προσωπικά με το Δήμαρχο Πέτρο Δούκα έχουμε ήδη αναπτύξει μία εποικοδομητική συνεργασία και το αμέσως επόμενο διάστημα θα προβούμε και σε ανακοινώσεις ενός ολοκληρωμένου σχεδίου  με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη συνεργιών και δράσεων για τη θεσμοθέτηση και διενέργεια σημαντικών  αθλητικών γεγονότων. Στο κέντρο αυτής της συνεργασίας είναι η σύνδεση της ιστορίας με τις αθλητικές δράσεις. Όπως προανέφερα το brand name, Σπάρτη, αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη σειράς αθλητικών πρωτοβουλιών και στο πλαίσιο αυτό επεξεργαζόμαστε, ήδη με τον Δήμο Σπάρτης, σχέδιο ενός παγκόσμιου κέντρου για υπαίθρια αθλήματα. Στο κέντρο αυτό θα ενσωματώσουμε το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, το Σπάρτη - Θερμοπύλες καθώς και μία σειρά άλλων αγωνισμάτων όπως σκοπευτικοί αγώνες προς τιμή του Λεωνίδα και πολλά άλλα. Είναι προφανές πόσα μπορούμε να πετύχουμε άμα δουλέψουμε όλοι μαζί για το κοινό καλό».

Και άλλη μια έκπληξη live από την Πρόεδρο του ΕΟΤ - Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου, η οποία κατά την ομιλία της ανακοίνωσε ότι αποδέχεται τη πρόταση για στρατηγική συνεργασία με το Δήμο Σπάρτης και την οργάνωση του ICC WOMEN GREECE για την ανάδειξη της γυναικείας δημιουργικότητας στους τομείς του τουρισμού και αγροτοτουρισμού στην περιοχή των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή δημάρχων και αιρετών ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή ημερίδα που συνδιοργάνωσαν την Τρίτη 13/4/2021 η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με τα Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ICC) για τον ρόλο και τη δυναμική των Δήμων ως μοχλού ανάπτυξης στην μετά Covid-19 εποχή.

Στην ημερίδα συμμετείχαν με παρεμβάσεις τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου: Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γεώργιος Γεωργαντάς, Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε τον σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ανάπτυξη των πόλεων της Ελλάδας μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν με τις απαραίτητες βελτιώσεις που χρειάζονται, όπως έχει επισημάνει και επικαιροποιεί η ΚΕΔΕ.

Ο Πρόεδρος του ICC Ελλάδας και Δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη για ανάταξη της οικονομίας της Ελλάδας και των τοπικών κοινωνιών μέσω των Δήμων. Αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία  με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα διευκολύνουν τον σχεδιασμό έργων. Ο κ. Δούκας επεσήμανε ότι μέσω της αγροτικής οικονομίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και της ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος μπορούν να γίνουν έργα που θα λειτουργήσουν ως βαριά βιομηχανία για κάθε περιοχή δημιουργώντας θέσεις εργασίας και τελικά να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Όπως ανέφερε, η εμπειρία των πλέον των εκατό χωρών που συμμετέχουν στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο στον ένα αιώνα λειτουργίας του μπορούν να προσφέρουν ιδέες και τεχνογνωσία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στην μετά Covid -19 εποχή τόνισε ότι το ζητούμενο είναι πώς θα δημιουργηθεί  προστιθέμενη αξία στις περιοχές της χώρας, προκειμένου να έχουμε τελικό αναπτυξιακό αποτύπωμα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ήδη η κυβέρνηση έχει πάρει σημαντικές αποφάσεις, που σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτυπώνονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο χρόνου καθώς οι απαιτήσεις της οικονομίας και της κοινωνίας είναι έντονες και ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να υπάρξει αποτέλεσμα.

«Σήμερα στο κρίσιμο σημείο που βρισκόμαστε, Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση οφείλουμε να δώσουμε μαζί τον αγώνα, με τις ίδιες ακριβώς δύο προτεραιότητες: Την ανάπτυξη. Και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι οι δήμοι μπορούν να είναι χρήσιμοι και βοηθητικοί στην ανάπτυξη της χώρας, μέσα από το σημαντικό έργο που πρέπει να επιτελέσουν, μέσα από την αναζήτηση καινοτόμων, έξυπνων και βιώσιμων λύσεων. Αναφερόμενος  ο κ. Σταϊκούρας στις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες επισήμανε ότι αυτές αντιμετωπίζουν διαχρονικά  προβλήματα αλλά και τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, αλλά όπως σημείωσε, η εικόνα αλλάζει.

O Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης τόνισε ότι βασική στρατηγική υποχρέωση της Κυβέρνησης είναι η στήριξη των Δήμων δεδομένης της καθημερινής τους επαφής τους με την κοινωνία. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι με βασικά εργαλεία τον Αναπτυξιακό νόμο, το νέο ΕΣΠΑ 21-27 και το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του 4412 ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι σημαντικός το επόμενο διάστημα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στην συμμαχία μεταξύ Κυβέρνησης - Δήμων και Επιχειρηματικού κόσμου και τις αναγκαίες συνέργειες που θα πάνε μπροστά τη χώρα. Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι θα δοθεί παράταση για ένταξη έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μέχρι τις 31 Μαΐου ώστε όλοι οι Δήμοι να προλάβουν να υποβάλουν προτάσεις. Αναφέρθηκε στη δυνατότητα μεταφοράς έργων από το Φιλόδημος 2 στο Αντώνης Τρίτσης όπου είναι απαραίτητο συμβάλλοντας έτσι στη μόχλευση χρημάτων και στις πιο γρήγορες διαδικασίες. Τόνισε ότι τα 120 αξιολογημένα έργα θα δημιουργήσουν ένα μπαράζ έργων που θα αλλάξουν την εικόνα των τοπικών κοινωνιών. Τα έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για αστικές αναπλάσεις μαζί με τα έργα του «Αντώνης Τρίτσης» που είναι περίπου 5 δις, θα φέρουν και ανάπτυξη αλλά θα αλλάξουν και την καθημερινότητα των πολιτών που θα απολαμβάνουν τα έργα που θα είναι ορατά μέχρι το 2023, τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ερωτηθείς για τις ελλείψεις των Δήμων σε ανθρώπινο δυναμικό, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για έναν «σοβαρό προγραμματισμό προσλήψεων στους Δήμους, ιδίως εκεί όπου είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει πρόβλημα σε επίπεδο τεχνικών υπηρεσιών και χειριστών μηχανημάτων», ενώ σχετικά με τον στόχο που θέτει το Υπουργείο Εσωτερικών για την μετά-covid εποχή, επισήμανε ότι: «εφόσον προχωρήσουμε σε γρήγορες εντάξεις έργων και γρήγορες δημοπρατήσεις, μέχρι το 2023-2024 η Ελληνική Περιφέρεια θα έχει πραγματικά αλλάξει όψη, το ίδιο και η Ελληνική Πολιτεία, η οποία πλέον - αντλώντας δύναμη από τα 200 χρόνια της νεότερης Ιστορίας της- θα μπορεί να κοιτάζει τον 21ο αιώνα με αισιοδοξία».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών Γεώργιος Γεωργαντάς, επισήμανε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους αποτελεί εθνική ανάγκη και προτεραιότητα. Σημείωσε ότι η προσπάθεια ξεκίνησε από πολύ χαμηλά, πλέον όμως είμαστε σε ώριμα στάδια, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πάνω από 1200 ψηφιακές υπηρεσίες είναι στη διάθεση των πολιτών.

Οι «έξυπνες πόλεις» αποτελούν μια μεγάλη τεχνολογική πρόκληση αλλά και ένα κρίσιμο βήμα μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, επεσήμανε ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας.

Η Υφυπουργός Εργασία και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα τόνισε ότι οι γυναίκες επλήγησαν δυσανάλογα την περίοδο της πανδημίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως. Η κυρία Συρεγγέλα τόνισε ότι οι προσπάθειες και οι θεσμοί που υπάρχουν με την συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συμβάλλουν ώστε η Ελλάδα να φύγει από την τελευταία θέση του πίνακα με τα δικαιώματα των γυναικών.

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή μιλώντας στην ενότητα για το ρόλο της γυναίκας στην μετά covid-19 εποχή, σημείωσε ότι το γυναικείο φύλο την περίοδο της πανδημίας επλήγη περισσότερο. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα για να ανακτηθεί ό,τι χάθηκε από κεκτημένα αυτήν την περίοδο για τις γυναίκες θα χρειαστεί να περάσουν έξι χρόνια!

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης που συμμετείχε στην ενότητα «Τουρισμός ως μοχλός ανάπτυξης» αναφέρθηκε στην τεράστια δυναμική που έχει η πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά του αθλητισμού που μπορεί να εξελιχθεί σε μια βαριά βιομηχανία με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Επεσήμανε την σπουδαία δουλειά που έχει γίνει για την καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Πέλοπας» που έχει κάνει το υπουργείο σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και στο πρόγραμμα για την βελτίωση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων που τρέχει το Υπουργείο. Για την ανάπτυξη αθλητικών εγκαταστάσεων μάλιστα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Φιλόδημος 2 (με 199 εκ. ευρώ) και στο «Αντώνης Τρίτσης» (με 15 εκ. ευρώ). Ο κ. Αυγενάκης είπε ακόμη ότι χρειάζεται διασύνδεση της επιχειρηματικότητας με τον αθλητισμό με αλλαγή κουλτούρας στον αθλητικό και επιχειρηματικό κόσμο. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε την ανάγκη διοργάνωσης μικρών και μεσαίων αθλητικών αγώνων γιατί έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα τόσο στην οικονομία όσο και στην προβολή κάθε τόπου. Αναφερόμενος στο Rally Acropolis, ο κ. Αυγενάκης είπε η προβολή της Ελλάδας τον προσεχή Σεπτέμβριο κατά τις μέρες διεξαγωγής του θα γίνει σε 150 χώρες με πάνω από 800 εκατομμύρια τηλεθεατών. Η Ελλάδα μπορεί να μεγιστοποιήσει τα έσοδά της από αθλητικά γεγονότα και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός, δήλωσε ο κ. Αυγενάκης.

=============