Επικαιρότητα - 25/3/2021


Η ανακοίνωση του Δήμου Σπάρτης για τη πρωτοφανή χαλαζόπτωση της Τρίτης 23 Μαρτίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Χθες (24/3/2021) το πρωί, ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, επισκέφτηκε με κλιμάκιο του ΕΛΓΑκαι τον επικεφαλής του κλιμακίου κ. Αγγελόπουλο, Διοικητή του ΕΛΓΑ Πελοποννήσου, συνοδευόμενος από τους αρμόδιους Αντιδημάρχους Αθανάσιο Καρλαύτη και Χρήστο Κανακάκο, τους Δημοτικούς Συμβούλους Νίκο Βλήττα και Νίκο Φλώρο, τους ειδικούς συμβούλους Ιωάννη Ράλλη Ιωάννη και Ευστράτιο Κοκκορό, και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, τις πληγείσες αγροτικές περιοχές του Δήμου μας, με­τά την πρω­το­φα­νή χαλαζόπτωση της Τρίτης 23 Μαρτίου.

Ο ΕΛΓΑ δεσμεύτηκε να επισκεφθεί ξανά τις περιοχές αυτές σε ενάμιση μήνα περίπου, για να εκτιμήσει καλύτερα το πραγματικό μέγεθος των ζημιών.

 Συζητήθηκε και το ζήτημα του κα­νο­νι­σμού του ΕΛΓΑ, ο ο­ποί­ος δεν προ­βλέ­πει α­πο­ζη­μί­ω­ση των ε­λαι­ο­πα­ρα­γω­γών λό­γω χαλαζιού, σε αυτό το  στά­διο καρποφορίας των ελαιοδένδρων αλλά μόνο μέσω των ΚΟΕ- ΠΣΕΑ και η Δημοτική Αρχή τόνισε την άμεση ανάγκη να προσαρμοσθεί το σύστημα αποζημιώσεων στις πραγματικές ανάγκες των αγροτών.

Τόνισε επίσης τη με­γά­λη συρ­ρί­κνω­ση του ει­σο­δή­μα­τος των ε­λαι­ο­πα­ρα­γω­γών α­πό τις απανωτές ζημιές από καιρικά φαινόμενα και την  πτώ­ση της τι­μής του ε­λαι­ο­λά­δου και της βρώσιμης ελιάς τα τε­λευ­ταί­α 3 χρό­νια, που σε συνδυασμό με τα  α­πο­τε­λέσματα της παν­δη­μί­ας του κορωνοϊού στην οι­κο­νο­μί­α, έχει φέρει τους ελαιοπαραγωγούς σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση. Για τους ζημιωθέντες παραγωγούς κηπευτικών, έχει γίνει ήδη αναγγελία ζημιών στον ΕΛΓΑ και καλούνται οι παραγωγοί να υποβάλλουν δήλωση ζημιάς στους ανταποκριτές ΕΛΓΑ του Δήμου Σπάρτης τις επόμενες δώδεκα μέρες.

ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

=====

(φωτο : Πανάγος Γεώργαρης, τον οποίο και ευχαριστούμε)

===============