Επικαιρότητα - 26/2/2021


Προτάσεις Δαβάκη για τους δασικούς χάρτες


Διαδικτυακή «σύσκεψη» πραγματοποιήθηκε μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με αντικείμενο τα προβλήματα των δασικών χαρτών.

Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχε και ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης.

Κατά την παρέμβασή του ο Λάκωνας βουλευτής είπε στον παριστάμενο Υφυπουργό κ. Αμυρά, ότι από τη στιγμή που αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες στη Λακωνία στις αρχές του 2017, δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται, παρόλο που και ο ίδιος έχει θέσει το θέμα σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων τριών ετών, είτε μέσω κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων είτε δια ζώσης.

Ανέφερε μάλιστα, ότι μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί στη Λακωνία μόνο 2.000 αιτήσεις αντιρρήσεων, ενώ οι εκκρεμούσες μπορεί να φτάσουν και τις 16.000 αιτήσεις, ενώ οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων έχουν σταματήσει να συνεδριάζουν εδώ και περίπου ένα χρόνο. Ζήτησε δε από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος την άμεση έναρξη των συνεδριάσεων των Επιτροπών και την επιτάχυνση των εργασιών τους.

Οι προτάσεις του Θανάση Δαβάκη προς την πολιτική ηγεσία ήταν:

1. Να εξεταστούν κατά προτεραιότητα όλα τα αποδεκτά πρόδηλα σφάλματα.
2. Να προσληφθεί άμεσα επιστημονικό προσωπικό για τη σχετική διαδικασία.
3. Να συσταθούν περισσότερες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων.
4. Να επιτραπεί στη νέα ανάρτηση των δασικών χαρτών στον Νομό Λακωνίας η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων όχι μόνο στο αναμορφωμένο τμήμα του χάρτη αλλά και στο σύνολό του, γιατί υπάρχουν πολλοί Λάκωνες πολίτες οι οποίοι δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν εγκαίρως τις αιτήσεις τους.

Απαντώντας στον Θανάση Δαβάκη, ο γενικός διευθυντής Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Γκουντούφας ανέφερε, ότι δεν είναι δυνατόν να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων σε αναρτημένους δασικούς χάρτες. Όμως αυτοί που δεν πρόλαβαν μπορούν να κάνουν αιτήσεις προδήλου σφάλματος ή να προσφύγουν στην Επιτροπή Δασολογίου.

Τέλος, υπήρξε δέσμευση του αρμόδιου Υφυπουργού, Γ. Αμυρά, για την επιτάχυνση των διαδικασιών, την διόρθωση των προβλημάτων μέσω νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, τη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και την αύξηση του αριθμού των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων, όπου απαιτείται.

ΕΠΙΣΗΣ,

Θανάσης Δαβάκης : Επιτάχυνση των έργων για τη διαχείριση του νερού στη Λακωνία

Τηλεδιάσκεψη για τη διαχείριση των υδάτων στη Λακωνία πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Οικονόμου, του βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη και του αρμόδιου θεματικού αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Νίκωνα Τζινιέρη.

Στη συζήτηση τέθηκαν τα ζητήματα των εγγειοβελτιωτικών έργων στη Λακωνία, τα προβλήματα των ΤΟΕΒ, καθώς και το γενικότερο θέμα της συνολικής διαχείρισης του νερού με τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η Διεύθυνση Υδάτων Πελοποννήσου.

«Βρήκαμε καλή ανταπόκριση, γνώση των προβλημάτων και διάθεση για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα. Υπάρχει και ένα καλό νέο που ανέφερε ο κ. Τζινιέρης: Εγκρίθηκε χθες από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου του Αρδευτικού Δικτύου Τρινάσου», δήλωσε μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ο κ. Δαβάκης.

========