Επικαιρότητα - 22/2/2021


Αφιέρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας & Σπάρτης στην προσφορά του κλήρου το 1821

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί η 11η συνάντηση των "Πνευματικών Διαδικτυακών Συζητήσεων" της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας & Σπάρτης με μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεματολογία.

Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την Συμβουλευτική Επιτροπή της Ιεράς Μητροπόλεως για τις επετειακές εκδηλώσεις των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, θα πραγματοποιηθεί μια τριπλή παρουσίαση, με γενικό θέμα: "Ήρωες Πίστεως και Πατρίδος - Αγλαΐσματα του τόπου μας".

Η επέτειος της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης δίδει αφορμή για συζήτηση για τους νεομάρτυρες, τους εθνομάρτυρες και την προσφορά του κλήρου σε αυτήν, χωρίς να παραλείπονται ιδιαίτερες αναφορές στη Νότια Πελοπόννησο. Στην διαδικτυακή εκδήλωση, που θα προσφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος, θα ομιλήσουν: Ο κ. Ανδρέας Μοράτος, Γεν. Γραμματέας Συνδέσμου Φιλολόγων Λακωνίας, με θέμα  «Το φαινόμενο των Νεομαρτύρων», ο κ. Νικόλαος Ζαχαράκης, MSc Λαογραφίας, με θέμα: «Ο κλήρος στον Αγώνα της Εθνεγερσίας: Μάρτυρες, Αγωνιστές και Πρωτοπόροι» και ο κ. Δημήτριος Βαχαβιώλος, Δρ. Βυζαντινής Ιστορίας Νεόφυτος Λακεδαιμονίας, με θέμα: «Νεόφυτος Λακεδαιμονίας (1771 - 1777) - Ψηφίδες από τη βιογραφία ενός ελάχιστα γνωστού μαρτυρικού ιεράρχη του ύστερου 18ου αιώνα».

Θα ακολουθήσει συζήτηση επί των εισηγήσεων.

Για συμμετοχή στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας ZOOM, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση kyklosimspartis@outlook.com ή να επικοινωνούν με τον υπέυθυνο των διαδικτυακών συζητήσεων, Πανοσ. Αρχ. Ραφαήλ Τσάλτα, στο τηλ. 69479565170.

========