Επικαιρότητα - 29/1/2021 & 2/2/2021


Νεοκλής Κρητικός: Η Λακωνία χρειάζεται δρόμους - Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών  κ. Γιώργο Καραγιάννη

Ο βουλευτής κ. Νεοκλής Κρητικός πραγματοποίησε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη με αντικείμενο συζήτησης τα μεγάλα οδικά έργα, που δρομολογούνται στη Λακωνία, ήτοι την εθνική οδό Πυρί - Γύθειο και την περιφερειακή οδό Σκάλας - Βλαχιώτη.

Συγκεκριμένα για το Πυρί - Γύθειο: μένει η περάτωση των μελετών από τον μελετητή για να μπορέσει στη συνέχεια η Περιφέρεια να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ. Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, καθώς για την περάτωση των μελετών απαιτούνται τουλάχιστον τρεις μήνες. Στο Υπουργείο είναι σίγουροι για τη δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν ενέργειες για την ανάσχεση εμποδίων και τη γρηγορότερη παράδοση της μελέτης.

Περιφερειακή Σκάλας - Βλαχιώτη: η μελέτη του δρόμου θα παραδοθεί δωρεάν από τον παραχωρησιούχο στο πλαίσιο των ανταποδοτικών στο επόμενο διάστημα, ενώ το Υπουργείο θα εκτελέσει το σύνολο των αντιπλημμυρικών έργων του δρόμου.
Στο πέρας της συνάντησης ο κ. Κρητικός ζήτησε από τον κ. Καραγιάννη ιδιαίτερη μέριμνα για την ταχύτερη ανάσχεση των εμποδίων, καθώς είναι ανάγκη η Λακωνία να αποκτήσει σύγχρονους και ασφαλείς δρόμους, γεγονός που θα αναβαθμίσει την ασφάλεια της διέλευσης και μετακίνησης των Λακώνων, αλλά θα βοηθήσει καταλυτικά και στην τουριστική αναβάθμιση  της Λακωνίας.

Νεοκλής Κρητικός: «Αρχαιολογική ταυτότητα» στον αυτοκινητόδρομο «Μορέας»

Ο βουλευτής Λακωνίας κ.Νεοκλής Κρητικός συναντήθηκε με τον κ.Γιάννη Καρνέση Γενικό Διευθυντή Συγκοινωνιών του Υπουργείου Υποδομών με σκοπό να συζητήσουν το θέμα της ελλιπούς αναγραφής στις πληροφοριακές πινακίδες του αυτοκινητοδρόμου «Μορέας» της Σπάρτης, πρωτεύουσας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και άλλων προορισμών της όπως είναι το Γύθειο, η Μονεμβάσια, ο Μυστράς, η Νεάπολη, η Αρεόπολη και η Ελαφόνησος.

Ο κ. Καρνέσης ενημέρωσε τον κ. Κρητικό ότι θα συνεδριάσουν οι αρμόδιες επιτροπές και θα αποφανθούν επί του θέματος, σημειώνοντας ότι όντως η Σπάρτη, όπως και κάθε πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας θα έπρεπε να αναγράφεται στις πληροφοριακές πινακίδες των αυτοκινητοδρόμων.
Ο κ. Κρητικός συγκεκριμένα αιτήθηκε να αναγραφεί η Σπάρτη στην έξοδο από τον αυτοκινητόδρομο «Ολυμπία Οδός» στον αυτοκινητόδρομο «Μορέας» και στην έξοδο προς Σπάρτη, στο Λεύκτρο, να αναγραφούν σε καφέ πινακίδα, οπωσδήποτε ο Μυστράς, η Μονεμβάσια και η Αρεόπολη.
Με αφορμή την πρόταση του κ.Κρητικού, ο κ. Καρνέσης σημείωσε ότι όντως η διοίκηση του αυτοκινητροδρόμου «Μορέας» σκέφτεται να δώσει και μία «αρχαιολογική ταυτότητα» στον αυτοκινητρόδρομο τοποθετώντας καφέ πινακίδες, οι οποίες και θα σημειώνουν τους ιστορικά φορτισμένους τόπους της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Με την ταύτιση των απόψεων περί αναγραφής των ιστορικών προορισμών στο πλαίσιο της πρόσκτησης «αρχαιολογικής ταυτότητας», είναι δεδομένο ότι θα δούμε κι άλλους προορισμούς της Λακωνίας αναγράφονται στις πινακίδες του αυτοκινητοδρόμου «Μορέας».

======