Επικαιρότητα - 29/1/2021


Πρωτοβουλία Θανάση Δαβάκη για τα εσπεριδοειδή στην νέα ΚΑΠ (2021-2027)

Συνάντηση με εκπροσώπους των Λακώνων εσπεριδοπαραγωγών πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Bουλευτή Θανάση Δαβάκη στις εγκαταστάσεις του «Λακωνία», με αντικείμενο τη διαμόρφωση κοινής θέσης για τα εσπεριδοειδή στη νέα ΚΑΠ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Λάκωνας βουλευτής δήλωσε:" Μέχρι το τέλος του χρόνου που διανύουμε, η Χώρα μας οφείλει να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την τελική της πρόταση σχετικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για το διάστημα 2021 - 2027. Το περιεχόμενο της εθνικής μας πρότασης και το αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής διαδικασίας διαβούλευσης, θα επηρεάσουν άμεσα τον προγραμματισμό των αγροτών μας σε ένα κρίσιμο για αυτούς σύνολο ζητημάτων, όπως τα ιστορικά δικαιώματα, τα προγράμματα νέων αγροτών, ο ακριβής προσδιορισμός του πραγματικού αγρότη, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, η ρύθμιση των επιδοτήσεων και άλλα πολλά.
Για τον λόγο αυτό ανέλαβα την πρωτοβουλία να συναντηθώ με εκπροσώπους των Λακώνων παραγωγών εσπεριδοειδών για μια ουσιαστική συζήτηση με στόχο τη συγκρότηση μίας ολιστικής πρότασης προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία και τελικά θα διαμορφώσει τον εθνικό φάκελο.

Συναντηθήκαμε, λοιπόν, στις εγκαταστάσεις του «Λακωνία», ο Πρόεδρός του Δημήτρης Δημάκος, ο Πρόεδρος του ΑΣΠΕΣ Χρήστος Μπουγάδης, ο Αντιπρόεδρος του ΑΣΕ Σκάλας Νίκος Κρητικάκος και ο Πέτρος Μπλέτας, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του «Λακωνία» Αντώνης Δικαιάκος και ο γεωπόνος Φάνης Λάζαρης. Συμμετείχαν επίσης και μέλη των διοικητικών και εποπτικών συμβουλίων.

Η συζήτηση ήταν ουσιαστική και επικεντρώθηκε στη διατύπωση κοινών και ρεαλιστικών θέσεων. Μετά την ολοκλήρωσή της, επικοινώνησα με τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Οικονόμου και προγραμματίσαμε συνάντηση εργασίας μαζί του. Τα επόμενα βήματα στο Υπουργείο…".

=======