Παρέμβαση Δαβάκη για θέματα παιδείας.


Παρέμβαση Δαβάκη στη Βουλή για την επαναφορά του Μέτρου του 10% στις Εισαγωγικές Εξετάσεις.

18/10/2011

Την επαναφορά του μέτρου του 10% στις Εισαγωγικές Εξετάσεις, ζητά με παρέμβαση του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης. Ο Λάκωνας Βουλευτής στην Ερώτηση του προς την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, προτείνει την εφαρμογή του μέτρου για τους αποφοίτους των τριών τελευταίων ετών, ώστε με τον τρόπο αυτό να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους υποψηφίους οι οποίοι είτε είχαν εσφαλμένες επιλογές στο μηχανογραφικό τους  είτε έχασαν για λίγα μόρια  την σχολή που ήθελαν λόγω δυσκολίας των θεμάτων.

Αναλυτικά η Ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στη μαθητική κοινότητα αλλά και στις οικογένειες πολλών υποψηφίων που συμμετείχαν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην κατάργηση του μέτρου του 10% για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η εφαρμογή του μέτρου του 10%, έδιδε τη δυνατότητα σε πολλούς μαθητές που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα μόρια για την εισαγωγή τους στη Σχολή που επιθυμούσαν, να διατηρήσουν τα μόρια και τις βαθμολογίες που συγκέντρωσαν κατά την εξέταση τους, υποβάλλοντας εκ νέου μηχανογραφικό. Με τον τρόπο αυτό διεκδικούσαν ΙΣΟΤΙΜΑ την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια και τα ΑΤΕΙ της χώρας με τους άλλους συνυποψηφίους, ΧΩΡΙΣ να υποβάλλονται εκ νέου στην ψυχοφθόρο διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Το 10% αποτελούσε εναλλακτική επιλογή  για τους υποψηφίους που δεν πέρασαν στην Σχολή της επιλογής τους για λίγα μόρια, όπως συνέβη κατά τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις όπου τα θέματα σε όλες σχεδόν τις κατευθύνσεις είχαν υψηλό δείκτη δυσκολίας. Επιπλέον πολλά είναι τα παραδείγματα παιδιών που είτε έκαναν λάθος κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους ή αντιλήφθηκαν εκ των υστέρων ότι η επιστήμη που επέλεξαν δεν ταίριαζε σ’ αυτούς.

Είναι λοιπόν λογικό, να τιμωρηθούν όλα αυτά τα νέα παιδία που ανακάλυψαν εκ των υστέρων, αφού ήδη είχαν εγγραφεί στη σχολή που πέρασαν, ότι οι επιλογές του μηχανογραφικού τους ήταν λανθασμένες ; Πως θα υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο την ίδια στιγμή που στην Λυκειακή εκπαίδευση απουσιάζει παντελώς ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός ;

Η κατάργηση του μέτρου του 10%, θα αναγκάσει χιλιάδες υποψηφίους να υποβληθούν εκ νέου στην επώδυνη ψυχολογικά αλλά και δυσβάστακτη οικονομικά, διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων ή θα αναγκαστούν να καταφύγουν για σπουδές σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Όποια λύση και από τις δυο να διαλέξουν το φορτίο τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειες τους θα είναι πολύ μεγάλο. Ιδιαίτερα σήμερα, στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, όπου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά είναι τεράστια. Έτσι λοιπόν η συμμετοχή των μαθητών για ακόμη μια φορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις σημαίνει πολλά επιπλέον έξοδα για φροντιστήρια, για σχολικά βοηθήματα κλπ.

Τα προβλήματα που προκαλεί η κατάργηση του μέτρου του 10% είναι πολλά και μπορεί εύκολα κανείς να τα διαπιστώσει βλέποντας το πλήθος των αιτήσεων αναστολής σπουδών που έχουν υποβληθεί στις γραμματείες των σχολών, λίγες μόνον εβδομάδες από την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους.

Επειδή όμως δυστυχώς υπήρξε καταστρατήγηση στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου  κατά τα προηγούμενα έτη προτείνουμε δικαίωμα χρήσης για το συγκεκριμένο μέτρο να έχουν μόνον οι απόφοιτοι των τριών προηγούμενων ετών και επιπλέον να γίνεται η αυτόματη διαγραφή τους από την  προηγούμενη σχολή που φοιτούσαν. Με τον τρόπο αυτό θα καταπολεμηθούν φαινόμενα διπλοεγγεγραμμένων φοιτητών, δίνοντας παράλληλα μια δεύτερη ευκαιρία σε υποψηφίους οι οποίοι είτε είχαν εσφαλμένες επιλογές στο μηχανογραφικό τους  είτε έχασαν για λίγα μόρια  την σχολή που ήθελαν λόγω δυσκολίας των θεμάτων.

Είναι βέβαιο ότι η επαναφορά του μέτρου του 10% για την εισαγωγή αποφοίτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα δημιουργήσει μέσα στη γενική κατήφεια αισθήματα αισιοδοξίας στην μαθητική κοινότητα και θα ανακουφίσει εκατοντάδες ελληνικές οικογένειες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ λοιπόν η κ. Υπουργός:

Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επανεξετάσει την απόφαση της για πλήρη κατάργηση του μέτρου του 10% για την εισαγωγή αποφοίτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης