«Η Ασπίδα της Σπάρτης» στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο.


Μια εξαιρετική παράσταση παρουσιάστηκε στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο την Παρασκευή 30-9-2011 στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Σπάρταθλον 2011» και στα πλαίσια των πολιτιστικών προγραμμάτων υπό την αιγίδα της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Λακωνίας με την τραγωδία «Η Ασπίδα της Σπάρτης».

δείτε το VIDEO - HD Video (High-Definition Video)

 Το θέατρο, κατάμεστο. Η καλοκαιρινή βραδιά, μαγική. Ο χώρος  εναρμονισμένος με το λιτό σκηνικό . Η όλη παρουσία των μαθητών αρχαίες φιγούρες  Σπαρτιατών.

Οι μαθητές ερμήνευσαν με καταπληκτικό τρόπο ως επαγγελματίες το ρόλο τους και μας ταξίδεψαν τόσο  στον αρχαίο σπαρτιάτικο βίο των προγόνων μας όσο και στην δομή του αρχαίου δράματος ,τόσο  με σεβασμό όσο και με σύγχρονη αντίληψη  , ζωντάνια πάθος και λατρεία αναβιώνοντας λεπτό προς λεπτό κάθε τι που είχε να κάνει με την πλοκή του έργου  . Ήταν η μεγάλη αποκάλυψη της βραδιάς ,ξεπέρασε κάθε προσδοκία του κοινού, και δίκαια καταχειροκροτήθηκαν απ’ το θερμό και πολυπληθές ακροατήριο  τόσο  κατά τη διάρκεια της παράστασης αδυνατώντας να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό του όσο και στο τέλος που όλοι όρθιοι επαινούσαν τους συντελεστές μιας άρτιας και καταπληκτικής ερμηνείας.. Ήταν οι αληθινοί πρωταγωνιστές αυτής της λαμπερής βραδιάς που διδάχτηκαν, αλλά και δίδαξαν στο κοινό τους  πόσο αξίζει για την επιτυχία ενός τέτοιου σκοπού, η προσπάθεια ,η επιμονή, η φιλοτιμία, η ευγένεια ,η μεγαλοψυχία και κυρίως το άριστο πνεύμα της συνεργασίας.

Ο εξαιρετικός λόγος του συγγραφικού κειμένου, η άψογη τοποθέτηση των ιστορικών γεγονότων, η εντυπωσιακή μουσική, οι καλοδουλεμένες και ευέλικτες  χορογραφίες, η εναρμονισμένη στιχοποιία  των χορικών, η λιτή και συνάμα «δεμένη» σύνθεση των σκηνικών,  συνέθεσαν ένα πλούσιο και ατμοσφαιρικό θεατρικό « περιβάλλον»

Το έργο μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει τον πολύ γνωστό θρύλο τους  «Αποθέτες», τη Σπαρτιατική αγωγή, την τελετή των Καρνείων, το ρόλο της Σπαρτιάτισσας μάνας και γυναίκας στην ευρύτερη σπαρτιατική κοινωνία, τη μάχη των Θερμοπυλών, το σθένος των ηρώων, τη θέση των ειλώτων, τη διαμάχη μεταξύ Σπαρτιατών –ειλώτων κ.α, καθώς επίσης αυτούσια χορικά απ’ τον Αλκμάνα , Τυρταίο και άλλα που γράφηκαν απ’ τη συγγραφέα του έργου.  Όλα τα ζωντανεύουν οι πρωταγωνιστές- μαθητές  σύμφωνα με τη δομή της αρχαίας τραγωδίας εναρμονισμένα σε μια σύγχρονη καινοτόμο άποψη ώστε το αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερο, πρωτότυπο,  άρτιο και εντυπωσιακό.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος  του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος κ. Τζωρτζάκης Μάριος , ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους παρισταμένους για την παρουσία τους προέβη  σε ένα σύντομο χαιρετισμό και καλωσόρισε το γνωστό συγγραφέα B.Μάσιμο Μανφρέντι , ο οποίος ήταν παρών στην συγκεκριμένη εκδήλωση, λέγοντας πως είναι λάτρης της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και δη γνήσιος Σπαρτιάτης. Δείτε το VIDEO


 

Κατόπιν οι υπεύθυνες καθηγήτριες Π. Παπασταθάκη και Κ. Κεφαλοπούλου αφιέρωσαν την παράσταση στη μνήμη ενός σύγχρονου ήρωα συμπολίτη μας του Κώστα Καστρή διευθυντή του πυροσβεστικού σώματος που χάθηκε πρόσφατα, ευχαρίστησαν τόσο το κοινό όσο κι όλους τους παράγοντες που συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση και τόνισαν πως η « ασπίδα της Σπάρτης» είναι η κατάθεση της δικής μας ασπίδας και αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη των προγόνων μας.

Ανάμεσα στο κοινό που παρακολούθησε την παράσταση ήταν και οι: ο βουλευτής κ. Γρ. Αποστολάκος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού κ. Βασιλάκης, ο Δήμαρχος της Σπάρτης κ.  Αργειτάκος , ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Βέργαδος , ο πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης κ. Καράντζαλης, ο τ. αντιδήμαρχος κ. Πατσιλίβας , Διευθυντές πολλών σχολείων του νομού μας, εκπαιδευτικοί, γονείς, συγγενείς των μαθητών και πλήθος άλλου κόσμου.

Οι συντελεστές αυτής της παράστασης είναι:

Συγγραφή θεατρικού κειμένου-Σκηνοθεσία-Θεατρική διδασκαλία- Στίχοι  χορικών- Χορογραφίες- Διεύθυνση χορωδίας : Πέννυ Παπασταθάκη: Μουσικός

 Έρευνα ιστορικού υλικού-Φιλολογική επιμέλεια-θεατρική διδασκαλία: Κατερίνα Κεφαλοπούλου.

Mουσική: Πέννυ Παπασταθάκη -Ανδρέας Σκιαδάς - Γιάννης Ισμυρνιόγλου- Μπάμπης Γούλας.

Ενορχήστρωση : Ανδρέας Σκιαδάς – Γιάννης Ισμυρνιόγλου

Σκηνογραφία: Πάνος Παπαδολιάς

Οι  μαθητές - ηθοποιοί της παράστασης

Δαματριά : Ελένη Καράντζαλη

Παμφίλη: Λένα Καστρή

Βρύθος : Χριστόφορος Παππάς

Τάλως: Μιχάλης Δαβλάντης

Περίαλλα: Λένα Καστρή

Αρίσταρχος : Παναγιώτης Βάρλας

Ιέρεια : Αγγελική Μακρή

Πολεμιστής: Βασίλης Σκάλκος

Παιδονόμος : Λύσανδρος Πεϊ μανίδης

Άρχοντας : Παναγιώτης Βάρλας

Αγγελιοφόρος: Λύσανδρος Πεϊ μανίδης

Είλωτας: Βαγγέλης Κούτρης

Φειδιππίδης: Αλέξανδρος Καράντζαλης

Κριτόλαος : Κωνσταντίνος Τραυλός

Μικρός Βρύθος : Σπύρος Παγκράτης.

Κορυφαίες Χορού

Μαριάννα  Γαλανοπούλου

Ευαγγελία Σαραντοπούλου

Χορός

Χαρά  Βλαχοκωνσταντή

Άννα Γιαννάκα

Χρυσούλα Κανελλάκη

Χρυσάνθη Κοκοζού  

Κωνσταντίνα Κόντου

Αγγελική Μακρή

Ευανθία Μαυρόγιαννη

Ιωάννα Μήτσια

Παναγιώτα Νικητάκη

Αδαμαντία Νικολάου

Άλκηστις Σαχλά 

Αλεξάνδρα Σωτήραλλη

Σταυρούλα Τσουλόγιαννη

Στο άγημα των πολεμιστών

Χριστόφορος Παππάς

Βασίλης Σκάλκος

Γεράσιμος Μωραϊτης

Αλέξανδρος Καράντζαλης

Κωνσταντίνος  Σκάλκος

Κωνσταντίνος Παπαστάθης

Τυμπανιστές

Βαγγέλης Κούτρης

Δημήτρης Λαγάκος

Υποβολείς

Χρυσαδάκου Αλεξάνδρα

Τσόπελα Αλέξανδρα

============================

Δείτε τα παραπάνω VIDEO για πιο αργές συνδέσεις και υπολογιστές


Η ηλεκτρονική εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΑ ΝΕΑ .gr διαθέτει προηγμένη τεχνολογική υποδομή και έτσι έχει τη δυνατότητα να σας προσφέρει HD videos (High Definition videos - υψηλής ευκρίνειας videos). Για παλαιότερους υπολογιστές και συνδέσεις χαμηλής ταχύτητας θα υπάρχουν πάντα και τα ίδια video σε χαμηλότερη ποιότητα εικόνας ώστε να μπορούν να τα δουν όλοι οι αναγνώστες μας με όποιο εξοπλισμό και αν διαθέτουν.