Επικαιρότητα - 18/11/2020


Παρουσίαση Εθνικού Σχεδίου για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για την COVID-19 από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. ΠΦΥ Μάριο Θεμιστοκλέους

Ξεκινά η ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας κύριο Βασίλη Κικίλια. Το θέμα της σημερινής ενημέρωσης είναι το Εθνικό Σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για τη νόσο COVID-19.

Μαζί με τον Υπουργό Υγείας βρίσκεται η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κυρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κύριος Μάριος Θεμιστοκλέους.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα σε όλους. Νομίζω ότι πριν από λίγο ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας τα σημερινά κρούσματα. 3.209 κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Από αυτά, τα 905 στο Νομό Θεσσαλονίκης, τα 564 στην Αττική, 207 στη Λάρισα, 166 στην Πέλλα. Δεν χρειάζεται νομίζω να τονίσω το πόσο σημαντική και κρίσιμη είναι η κατάσταση, την οποία βιώνει η χώρα από αυτήν την τεράστια απειλή, την πανδημία.

Μια τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας, που έχει να κάνει με τη διασπορά του κορονοϊού στον πληθυσμό και στις επιπτώσεις που αυτή έχει στη Δημόσια Υγεία, στον καθένα, στην καθεμία από εμάς και δεύτερον με την πίεση, την τεράστια πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο κύριος Καθηγητής, ο κύριος Τσιόδρας, μου έστειλε τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή ανά 100.000 κατοίκους. Θέλω να πω ότι όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται ουσιαστικά στο «κόκκινο» και μου ζήτησε να τονίσω ιδιαιτέρως τα Γρεβενά, την Πέλλα, τη Δράμα, την Πιερία, την Λάρισα, τη Φλώρινα, τη Χαλκιδική και τον Έβρο.

Κυρίες και κύριοι, μπαίνουμε σιγά-σιγά σε πιο χειμωνιάτικες ημέρες. Οι κλιματικές συνθήκες δεν βοηθούν. Βρισκόμαστε σε lockdown. Καταλαβαίνω τις θυσίες, τις προσπάθειες, την ανασφάλεια, τον κόπο, την αγωνία των συμπολιτών μας και τους σέβομαι, τους σεβόμαστε όλους αυτούς τους ανθρώπους που καθημερινώς αγωνιούν.

Είναι συγκλονιστική η εικόνα που παρουσιάζει η Ευρώπη. Μπορείτε όλοι να ενημερωθείτε για τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και όλος ο κόσμος. Βρισκόμαστε σε καλύτερη τύχη και σε καλύτερο σημείο από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Και ήθελα να παρακαλέσω θερμά, να κάνουμε αυτή την προσπάθεια για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε.

Κανείς δεν θέλει να δει εικόνες που αυτή τη στιγμή επικρατούν σε άλλες χώρες, με τεράστια πίεση σε πολύ πλούσια, κραταιά υγειονομικά συστήματα που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.

Θέλω να σας πω για μία ακόμη φορά ότι το σύνολο της Διοίκησης του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη. Εγώ ανεβοκατεβαίνω, ο Γενικός Γραμματέας είναι εκεί, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, οι ΥΠΕάρχες. Ένας από τους δύο Αναπληρωτές Διοικητές της ΥΠΕ, ο κ. Κυριακίδης, είναι διασωληνωμένος σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, πολλοί συμπολίτες μας δοκιμάζονται, το σύστημα Υγείας πιέζεται.

Να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Να πω ότι δεν έχει μειωθεί η προσέλευση στα νοσοκομεία ως προς τις εισαγωγές COVID, στις απλές κλίνες COVID. Είναι η ίδια πίεση όπως την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν αυξάνεται αυτή τη στιγμή όπως βλέπουμε τις τελευταίες 2-3 ημέρες, όμως προφανώς τα κρούσματα είναι ανησυχητικά.

Οπότε να παρακαλέσω στο όνομα των γιατρών, των νοσηλευτών, των διοικητικών, των επιστημόνων, όλων αυτών των ανθρώπων που δίνουν μάχη, κυρίες και κύριοι, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Όλοι πλέον έχετε μία ιστορία ενός συγγενούς, ενός φίλου, ενός ανθρώπου που γνωρίζετε που δοκιμάζεται από τον κορονοϊό. Να σεβαστούμε αυτούς τους ανθρώπους, να σεβαστούμε την ανθρώπινη ζωή, να στηρίξουμε την προσπάθειά τους.

Είναι προφανές ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται στη Βόρεια Ελλάδα και γενικώς πλέον, για αυτό και εξήγησα ότι είμαστε μια Υγειονομική Περιφέρεια, ο ένας βοηθάει τον άλλον, ο ένας στηρίζει τον άλλον, από τη μια πόλη στην άλλη, στηρίζουμε περιστατικά.

Ένα πολύ-πολύ μεγάλο ευχαριστώ στις εκπληκτικές, εξαιρετικές νοσηλεύτριες από την Κρήτη, που σήμερα φτάνουν στη Θεσσαλονίκη και θα ριχθούν στη μάχη των ΜΕΘ εκεί.

Σας διαβεβαιώ ότι ακολουθούν και άλλοι συνάδελφοι και επαγγελματίες υγείας από τις υπόλοιπες Υγειονομικές Περιφέρειες. Ευχαριστώ και τους ιδιώτες γιατρούς και όλους αυτούς οι οποίοι θα μπουν στη μάχη.

Είμαι πεπεισμένος ότι αν μπορέσουμε να πειθαρχήσουμε, να σεβαστούμε τα μέτρα θα τα καταφέρουμε. Θυμίζω ότι αυτά τα νούμερα τα οποία βλέπετε προφανώς και είναι προϊόν των προηγούμενων ημερών. Ο ιός επωάζει και ασυμπτωματικά πολλές φορές, χρειάζεται 10-14 ημέρες. Οπότε είναι και μια «φωτογραφία» από το παρελθόν, που έρχεται στο παρόν.

Σας παρακαλώ πολύ όλους προσοχή, προσοχή, προσοχή.

Να πάμε τώρα στην παρουσίαση που θα κάνουμε σήμερα που είναι το Εθνικό Σχέδιο της εμβολιαστικής κάλυψης για COVID-19.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας έδωσε εντολή να εκπονήσουμε νωρίς ένα επιχειρησιακό σχέδιο και το πώς θα υλοποιηθεί αυτό, έτσι ώστε όταν θα έχουμε τα εμβόλια για την COVID να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε με ασφάλεια, με οργάνωση και με ιεράρχηση τους συμπολίτες μας.

Για αυτό είναι εδώ πέρα μαζί μου σήμερα, μια κορυφαία Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου, λοιμωξιολόγος και παιδίατρος, η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, για χρόνια Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία αφού παρουσιάσω το Εθνικό Σχέδιο θα σας εξηγήσει με επιστημονικό τρόπο αλλά και απλό τρόπο μαζί, αυτά τα οποία πρέπει να ξέρουμε για τα εμβόλια.

Τα εμβόλια σώζουν ζωές, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Είναι ένα δημόσιο αγαθό τα εμβόλια για τη γρίπη, όπως και τα εμβόλια COVID και είναι όλα δωρεάν, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός.

Περί τίνος πρόκειται; Είναι ουσίες μαζί με αντιγόνα τα οποία παρασκευάζονται, δημιουργείται το εμβόλιο, εμβολιάζεται ένας συμπολίτης μας. Αυτό δημιουργεί αντισώματα στον οργανισμό, τα ανθρώπινα κύτταρα έχουν μνήμη και όταν και εφόσον πάει να προσβληθεί από τον ιό έχει ανοσία.

Πώς θα γίνουν οι προμήθειες των εμβολίων. Οι προμήθειες των εμβολίων θα είναι κεντρικές. Ήδη υπάρχει κεντρική προμήθεια εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή οικογένεια προμηθεύεται κεντρικά για όλα τα κράτη-μέλη.

Μιλάμε για 1,1 δις δόσεις του εμβολίου για την Ευρώπη. Οι δόσεις αυτές θα είναι στην ίδια χρονική περίοδο παράδοσης για την κάθε χώρα, με την ίδια αναλογία εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό για την κάθε χώρα και στην ίδια τιμή του εμβολίου για την κάθε χώρα.

Στην τιμή συμβάλλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα, λοιπόν, μειώνεται το κόστος του εμβολίου για όλα τα κράτη- μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαπραγματευθεί με έξι εταιρείες, με τις τέσσερις έχει ήδη υπογράψει προσύμφωνα ή συμβόλαια. Αυτές οι εταιρείες είναι η AstraZeneca, η Johnson & Johnson, η Sanofi-GSK, η BioNTech-Pfizer, η CureVac και η Moderna.

Ποιος είναι ο τρόπος που θα φτάσουν τα εμβόλια σε μας, πώς θα γίνει η αποθήκευση και η διανομή. Υπάρχουν εργοστάσια παραγωγής εμβολίων σε όλο τον κόσμο, των μεγάλων εταιρειών που είδατε, και άλλων. Με διάφορους τρόπους, αυτά τα εμβόλια θα φτάσουν στις κεντρικές αποθήκες των κρατών-μελών και εμείς έχουμε δύο τέτοιες κεντρικές αποθήκες. Από τις κεντρικές αποθήκες θα πάνε με ασφάλεια στα εμβολιαστικά κέντρα και εκεί, στα εμβολιαστικά κέντρα, θα εμβολιάσουμε τον πληθυσμό.

Πόσα είναι αυτά; Θα είναι 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Και αυτά τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, θα μπορούσαν να εμβολιάσουν 2.117.440 συμπολίτες μας τον μήνα. Πώς θα γίνει αυτό; Θα υπάρχουν δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, έξι μέρες την εβδομάδα εργασία, Κυριακή ρεπό. Και έχουμε υπολογίσει ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειαστεί 10 λεπτά πάνω-κάτω, προκειμένου να εμβολιαστεί.

Αν χρειαστεί και αν παραστεί αυτή η ανάγκη, δηλαδή, αν έρθουν παραπάνω εμβόλια στη μονάδα του χρόνου, εντός μηνός θα αναπτύξουμε περαιτέρω το σχέδιο μας και για άλλα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Αλλά 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και 2.117.440 συμπολίτες μας τον μήνα, είναι ένας μεγάλος αριθμός.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας. Είχα πει την προηγούμενη εβδομάδα, ότι το 30% των τεστ πλέον για COVID στη χώρα, γίνεται στα Κέντρα Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποσυμφορίζοντας τα ΤΕΠ των Νοσοκομείων.

Βλέπετε το χάρτη της Ελλάδας με τα ποσοστά του testing στα Κέντρα Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Είναι χώροι και σημεία που μπορούν να πηγαίνουν περιπατητικοί ασθενείς με ελαφρά συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα, με την υπόνοια της νόσου. Με αυτό τον τρόπο στηρίζουμε και αποσυμφορίζουμε τα Νοσοκομεία.

Παράλληλα, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα στηρίξει και όλη αυτή την προσπάθεια, όλο αυτό το project. Βλέπετε πώς επιμερίζονται σε Υγειονομικές Περιφέρειες τα εμβολιαστικά μας κέντρα. Εκεί θα εμβολιαστεί το κύριο κομμάτι των συμπολιτών μας.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών – η κυρία Πρόεδρος είναι εδώ – υλοποιεί σε σειρά συνεδριάσεων το project, ανάλογα με τις ποσότητες των εμβολίων και την προτεραιοποίηση.

Πρώτοι απ’ όλους, το καταλαβαίνουμε όλοι, θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί μας. Μετά θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως είναι αυτοί οι οποίοι είναι άνω των 65 χρονών ή οι συμπολίτες μας που έχουν υποκείμενη νόσο και τέλος ο γενικός πληθυσμός.

Τώρα, τι πρέπει να κάνει πολίτης. Ο συμπολίτης μας λοιπόν θα μπορεί να κλείσει ραντεβού. Ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού. Θα επικρατήσει τάξη και οργάνωση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν σωστά.

Πώς μπορεί να κλείσει ένας συμπολίτης μας ραντεβού; Είτε με sms, δηλαδή με μήνυμα, είτε online διαδικτυακά με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, είτε για αυτούς που είναι πιο μεγάλοι σε ηλικία ή δεν είναι συμβατοί με τις νέες τεχνολογίες, θα υπάρχουν τηλεφωνικά κέντρα στα οποία θα μπορεί να τηλεφωνήσει και να κλείσει το ραντεβού του στην πόλη του, κοντά στην περιοχή που μένει, σε συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο, να του δοθεί συγκεκριμένη ώρα στην οποία πρέπει να πάει προκειμένου να εμβολιαστεί.

Για αυτή όλη την προσπάθεια, το ψηφιακό της κομμάτι, είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη βοήθεια την οποία μας δίνουν.

Το Κράτος θα καταχωρήσει μέσω του ΑΜΚΑ τους συμπολίτες μας. Θα καταχωρήσει τη βάση και θα δημιουργήσει τις συνθήκες αυτές ώστε μπορέσουν να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας.

Πάμε τώρα στις ειδικές ομάδες. Ο εμβολιασμός των υγειονομικών θα γίνει σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και υγειονομικές δομές στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες. Βλέπετε ποια και πόσα είναι αυτά τα εμβολιαστικά κέντρα, σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και δομές, στα οποία θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί μας. Καταλαβαίνετε ότι είναι πρώτης προτεραιότητας να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί σε αυτή τη μάχη την οποία δίνουμε.

Ως προς τους οίκους ευγηρίας. 65 κινητές ομάδες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, εντός 10 εργάσιμων ημερών, θα εμβολιάσουν και τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας και τους ωφελούμενους. Είναι μία ξεχωριστή κατηγορία, όπου ο εμβολισμός θα γίνει στους οίκους ευγηρίας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με πρόσφυγες και μετανάστες, ο εμβολιασμός θα γίνει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ στα 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, στα 6 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στα 8 προαναχωρησιακά κέντρα.

Θέλω να πω εδώ, ότι υπάρχει η παρουσίαση η οποία έχει γίνει στα κόμματα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, υπάρχουν προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν από τα κόμματα και οι οποίες έγιναν αποδεκτές και θα γίνουν αποδεκτές στην πορεία.

Είναι προφανές ότι με σύμπνοια, διαφάνεια και με σωστό βηματισμό, θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε όλα τα κόμματα και την κοινωνία και θα προχωρήσουμε αυτό το project το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο, είναι πολύ δύσκολο, έχει πολλά logistics. Είμαι πεπεισμένος, όμως, ότι θα στεφθεί με επιτυχία.

Υπάρχουν και τα 35 σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη τη χώρα. Θα ληφθεί ειδική μέριμνα, έτσι ώστε υγειονομικό προσωπικό των μονάδων υγείας που είναι κοντά σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα να μπορέσει να εμβολιάσει και το προσωπικό, αλλά και τους κρατούμενους.

Θα ήθελα να πω εδώ, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τις εξελίξεις της τεχνολογίας, της έρευνας, των πολύ μεγάλων αυτών εταιρειών όλου του πλανήτη στην προσπάθεια να παραχθεί εμβόλιο.

Είδατε ότι δεν υπάρχει μόνο ένα εμβόλιο. Υπάρχουν πολλά εμβόλια που είναι στη διαδικασία του να παραχθούν, κάθε μέρα ακούμε θετικά μηνύματα.

Φτάνει μόνο το εμβόλιο; Όχι, δεν φτάνει μόνο το εμβόλιο. Όμως είναι ένας πολύς σημαντικός σταθμός. Γιατί αν προσέξουμε, αν σεβαστούμε τον διπλανό μας, αν κάνουμε λίγη υπομονή τώρα το χειμώνα, σε δύσκολες συνθήκες που πιέζεται η κοινωνία, που πιέζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είμαι πεπεισμένος και είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και να αρχίσουμε σταδιακά να εμβολιάζουμε τους συμπολίτες μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε σιγά-σιγά να χτίσουμε μια μερική και μετά συνολική ανοσία και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Τα λέω όλα αυτά γιατί προφανώς και πρέπει μαζί με αυτό να υπάρχει και η μάσκα, να υπάρχει και η προφύλαξη, να υπάρχει και ο σεβασμός στους πιο μεγάλους σε ηλικία, στις ευπαθείς ομάδες, στους ανθρώπους που δεν μπορούν, που δεν έχουν, πρέπει να τους στηρίξουμε. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουμε ποτέ.

Ο πλανήτης ζει μια τεράστια περιπέτεια. Νομίζω ότι αν τα τηρήσουμε όλα αυτά βήμα-βήμα, η κατάληξη θα είναι θετική για εμάς. Αυτό είναι το πλάνο της Κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό.

Θα τελειώσω λέγοντας ότι ξεκινήσαμε πριν από μερικούς μήνες κάνοντας το αναγκαίο με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μετά κάναμε το εφικτό και τώρα πια, κάνουμε αυτό που στην αρχή θα φάνταζε αδύνατο. Αντέχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, είναι ακόμα εδώ, όρθιο, προσφέρουν αυτοί οι εξαιρετικοί επαγγελματίες υγείας. Τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου.

Σας παρακαλώ πάρα πολύ, ελάτε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους για να μπορέσουν να τα καταφέρουν και να μας προσφέρουν το αγαθό της υγείας, της δημόσιας υγείας και της περίθαλψης.

Βλέπετε ότι δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα στη Β. Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Είναι δείγμα του τι έχει γίνει σε προηγούμενες εβδομάδες στο Νομό και γενικώς πως έχουμε συμπεριφερθεί.

Τολμώ να πω ότι κάθε φορά που γίνεται κάτι που πιέζει τη Δημόσια Υγεία αυτό φαίνεται, έχει αντίκτυπο μετά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην υγεία των συμπολιτών μας. Οπότε σας παρακαλώ πάρα πολύ, κυρίες και κύριοι, για μια ακόμη φορά, δεν έχει να κάνει με κάτι μικροπολιτικό, δεν έχει να κάνει με κάτι κομματικό. Έχει να κάνει με το αγαθό της υγείας που πρέπει να προσφέρεται απλόχερα σε όλους.

Ο πλανήτης βρίσκεται σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή, η Ευρώπη το ίδιο. Η χώρα μας καλύτερα, αλλά το ίδιο. Πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που δεν μπορούν, που δεν έχουν, να τους βοηθήσουμε και να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτή την κρίση.

Τέλος, θέλω να πω ότι η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και φυσικά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μερίμνησαν, υπάρχει ανάγκη στα νοσοκομεία της χώρας για αίμα. Οπότε θα παρακαλέσω με αποστολή μηνύματος και κωδικό 1 στο 13033, αυτοί οι οποίοι θέλετε να προσφέρετε αίμα και να σώσετε ζωές να το κάνετε. Είναι σημαντικό. Δίνουμε αίμα, σώζουμε ζωές.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε τον Υπουργό Υγείας. Το λόγο έχει η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Καλησπέρα και από εμένα. Από την έναρξη της επιδημίας του κορονοϊού, η μεγάλη προσδοκία όλου του κόσμου ήταν να βρεθεί ένα εμβόλιο για να αντιμετωπιστεί αυτή η λαίλαπα που σάρωσε τον κόσμο. Η εντατική προσπάθεια επιστημόνων και ερευνητικών κέντρων σε όλο τον κόσμο, είχε σαν αποτέλεσμα σε ένα βραχύ χρονικό διάστημα σε σχέση με αυτό που απαιτείτο για παλαιότερα εμβόλια, να φτάσει στο σημείο να παρασκευάσει εμβόλια τα οποία άλλα βρίσκονται πιο μακριά, άλλα πιο κοντά στην τελική φάση της έγκρισης για την εφαρμογή τους.

Τα εμβόλια πρέπει να πληρούν, όπως όλοι γνωρίζουμε, τρεις βασικούς κανόνες. Πρέπει να είναι ανοσογόνα, δηλαδή να είναι ικανά να διεγείρουν τον οργανισμό για να παράγει αντισώματα, να είναι αποτελεσματικά, δηλαδή να μπορούν να προστατεύσουν το άτομο από την νόσο και, κυρίως, να είναι ασφαλή.

Μέχρι σήμερα, ορισμένα εμβόλια έχουν συμπληρώσει και τις τρεις σημαντικές φάσεις μελέτης και είναι στο κατώφλι της έγκρισης από τους επίσημους φορείς αξιολόγησης και ελέγχου Ευρώπης και Αμερικής, επομένως κανένα εμβόλιο μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει την επίσημη σφραγίδα της κυκλοφορίας του.

Αυτό περιμένουμε να γίνει ίσως μέσα στον επόμενο μήνα ή μετά από δυο μήνες, για τα εμβόλια που έχουν φτάσει ακριβώς να κόψουν το νήμα της συμπλήρωσης της παρασκευής τους.

Τα εμβόλια είναι ένα μεγάλο όπλο. Όμως θα πρέπει να τονίσουμε, όπως ακούσαμε και από τον Υπουργό, ότι δεν είναι το άπαν. Δεν είναι έρχεται το εμβόλιο και το εφαρμόζουμε και σταματάμε τα μέτρα τα οποία προσπαθούμε όλοι να εφαρμόσουμε με θυσίες και με την μεταβολή της ποιότητας της ζωής μας.

Από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είδατε, έχει δημιουργηθεί ένα χαρτοφυλάκιο με έξι εμβόλια. Το έκτο προστέθηκε πριν μόλις δυο ημέρες. Είναι συγκλονιστικό αν σκεφτούμε ότι μετά από περίπου 8-9 μήνες από την έναρξη της επιδημίας, έχουμε εμβόλια τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε, εμβόλια τα οποία έχουν γίνει με νεότερες τεχνολογίες οι οποίες έχουν σαν μεγάλο πλεονέκτημα το ότι μπορούν εύκολα να παράγουν και μεγάλες ποσότητες εμβολίου, για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει από όλο τον κόσμο.

Νομίζω ότι χρειαζόμαστε λίγη ακόμη υπομονή για να έχουμε το εμβόλιο. Υπάρχει αυτή η υλικοτεχνική προετοιμασία για να εφαρμοστεί όταν υπάρχει στα ψυγεία μας, έτσι; Τα εμβόλια είναι πολύ ευαίσθητα βιολογικά προϊόντα.

Και ακούσαμε ότι η προτεραιοποίηση έχει γίνει. Η προσέγγιση ήταν αδρή, όπως την παρουσίασε ο Υπουργός. Έχει και περισσότερες υποδιαιρέσεις, αλλά δεν θα μείνει καμία ομάδα αυξημένου κινδύνου εκτός ή με καθυστέρηση μακριά από τον εμβολιασμό, όπως και όλος ο πληθυσμός μας εάν υπάρξει η αντίστοιχη διαθεσιμότητα του εμβολίου.

Η διαθεσιμότητα του εμβολίου θα είναι σταδιακή. Για αυτό είναι και ένας σημαντικός παράγων η προτεραιοποίηση. Μακάρι να έχουμε μεγάλο αριθμό από όλα τα εμβόλια και να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στους εμβολιασμούς.

Το μήνυμα το δικό μου, και νομίζω αντιπροσωπεύει όλους, είναι να αρχίσουμε, αν δεν έχουμε αρχίσει ήδη, να σκεφτόμαστε θετικά για τον εμβολιασμό. Ήταν κάτι που από την αρχή το ελπίζαμε ότι θα γίνει. Φτάνουμε στο σημείο της πραγματοποίησης. Σε αυτό το σημείο δεν θα πρέπει να μείνει κανείς αμέτοχος.

Με αυτό θα ήθελα να καταλήξω. Και νομίζω ότι από τη στιγμή που έχουμε αρχίσει να μιλάμε για μία λοίμωξη ότι μπορεί να προληφθεί με εμβόλιο, έχουμε νικήσει άλλο ένα λοιμώδες νόσημα του 21ου αιώνα. Ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε την κυρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Το λόγο έχει ο κύριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Μ.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Καλησπέρα και από εμένα. Εγώ θα ήθελα να αρχίσω λέγοντας ότι το εμβόλιο είναι ίσως το σημαντικότερό μας όπλο έτσι ώστε να μπορούμε να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα, να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μία φυσιολογική κοινωνική και οικονομική ζωή.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός παρουσιάζει πολύ μεγάλη πολυπλοκότητα και αυξημένες τεχνικές δυσκολίες, που οφείλονται κυρίως στα διαφορετικά χαρακτηριστικά των εμβολίων από κάθε εταιρεία.

Κάθε εμβόλιο έχει διαφορετικές προδιαγραφές αποθήκευσης και διανομής, καθώς και διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές για τη διενέργεια του εμβολιασμού.

Έτσι, ο σχεδιασμός έγινε με γνώμονα να καταφέρουμε να διανείμουμε με ασφάλεια τα εμβόλια σε όλες τις περιοχές της χώρας, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία.

Όπως έχει ήδη πει ο Υπουργός, για να μπορέσουμε να ενεργήσουμε τον εμβολιασμό θα αναπτύξουμε περισσότερα από 1000 εμβολιαστικά κέντρα σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά τις ημέρες αυτές επεξεργαζόμαστε και άλλες λύσεις ώστε, αν απαιτηθεί, να μπορέσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των εμβολιαστικών κέντρων.

Η προσπάθεια γίνεται να είναι τα πάντα ψηφιακά, να ψηφιοποιήσουμε την όλη διαδικασία. Έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η βάση είναι ότι αυτό θα μείνει ως παρακαταθήκη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε στην μετά COVID εποχή.

Όπως έχω ήδη πει, στην προσπάθεια συμμετέχουν πέρα από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και διάφοροι φορείς και οργανισμοί του ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι συμμετέχουν υπό το συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης μαζί με εξειδικευμένες εταιρείες διανομής φαρμάκων, καθώς και εταιρίες οι οποίες είναι ειδικές στην πώληση προϊόντων που είναι απαραίτητα για την διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας, οι οποίες είναι διατεθειμένες να παρέχουν τις υπηρεσίες τους ή να μας δώσουν τα προϊόντα τους υπό τη μορφή δωρεάς προς το ελληνικό Δημόσιο και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες.

=======