Ερώτηση Γρηγοράκου στη Βουλή.


Ο βουλευτής Λακωνίας  κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος

 

22/9/2011

Ερώτηση Προς  τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τις μεγάλες ζημιές στη Νότια Λακωνία από την χαλαζόπτωση της 20ης Σεπτεμβρίου 2011»

Η περιοχή του κάμπου και όχι μόνο(Απιδέα,Αγ.Δημήτριος,Νιάτα κα) εντός των ορίων του παλιού Δήμου Νιάτων που τώρα έχει ενταχθεί στον νυν Δήμο Μονεμβασίας επλήγη από τη σφοδρή χαλαζόπτωση της 20ης Σεπτεμβρίου με συνέπεια ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες.

Ειδικότερα, μεγάλες εκτάσεις με ελαιόδεντρα υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή. Τα ελαιόδεντρα που βρίσκονταν στο τελικό στάδιο πριν την  συλλογή είχαν ολική απώλεια στους καρπούς. Αυτό επιφέρει μεγάλη οικονομική ζημιά στους ελαιοκαλλιεργητές χωρίς αναπλήρωση. Επίσης το μεγαλύτερο μέρος των οπωροκηπευτικών(ντομάτες, μανταρίνια, πορτοκάλια κα)   της προαναφερόμενης περιοχής υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές.

Εκτιμάται ότι σε περίπτωση καθυστέρησης των αρμόδιων κλιμακίων για την καταγραφή των ζημιών, το τελικό πόρισμα δε θα είναι έγκυρο.

Για όλα τα παραπάνω

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί για την καταγραφή των ζημιών και αποζημιώση από τον ΕΛΓΑ στο Δήμο Μονεμβασιάς που υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γρηγοράκος Λεωνίδας