Επικαιρότητα- 19/10/2020


Εγκαινιάσθηκαν 50 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Γενικό Νοσοκομείο Θώρακος «Η Σωτηρία» με δωρεά της Βουλής των Ελλήνων

«Είναι η μεγάλη κοινωνική προσφορά της Βουλής των Ελλήνων, δηλαδή του ελληνικού λαού, με χρήματα του ελληνικού λαού, που πιάνουν τόπο για τον ελληνικό λαό».

Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, περιέγραψε τη σημαντική δωρεά του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, για την κατασκευή 50 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Γενικό Νοσοκομείο Θώρακος «Η Σωτηρία», κατά την τελετή εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής κυρίας Φώφης Γεννηματά και των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημητρίου Βίτσα, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Διαμάντως Μανωλάκου και της Ελληνικής Λύσης κ. Βασιλείου Βιλιάρδου.

Εγκαινιάζοντας το έργο ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: «Στο σημερινό σημαντικό έργο που εγκαινιάζουμε, συνέβαλαν να γίνει, γρήγορα και καλά, και η νομοθετική και η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία. Η Βουλή των Ελλήνων, με ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ενέκρινε τη χρηματοδότησή του. Το Υπουργείο Υγείας μας ζήτησε να επιχορηγήσουμε το έργο και σήμερα το παραλαμβάνει. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το διαχειρίστηκε και το επέβλεψε, ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε την οικοδομική άδεια και ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους. Τέλος, το Ελεγκτικό Συνέδριο ήλεγξε και επιβεβαίωσε με γοργούς ρυθμούς τη νομιμότητά του.

Είναι πολύ ενδιαφέρον να παραδεχτεί κανείς ότι από τη μέρα που ο κύριος Κικίλιας έστειλε την επιστολή και ζητούσε αυτή τη συμπαράσταση μέχρι την ημέρα που ορίστηκε ανάδοχος, πέρασαν μόλις σαράντα μέρες. Μέσα σ’ αυτές τις σαράντα μέρες έγινε η μελέτη 1.000 σελίδων από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ) που είναι φορέας του Δημοσίου, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Μετά είχαμε τις διαδικασίες της Διαφάνειας, κύριε Πρόεδρε, την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, που είναι μια ανεξάρτητη αρχή, και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Και στη συνέχεια είχαμε δύο μήνες, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, για να γίνει αυτό το τεράστιο έργο, στο οποίο ενεπλάκη, επαναλαμβάνω, η εκτελεστική εξουσία, δεδομένου ότι την άδεια την υπέγραψε ο κύριος Χατζηδάκης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, την εποπτεία του έργου είχε ο κύριος Καραμανλής στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μέσω της ΚΤΥΠ έγινε αυτό το θαύμα και της ΕΚΤΕΡ, της ιδιωτικής εργολαβικής εταιρείας η οποία επελέγη.

Σε δυο μήνες τελείωσε ένα από τα πιο πολύπλοκα, πιο σύνθετα και πιο σχολαστικά έργα που έχουν γίνει στον τομέα της Υγείας. Άρα, για να δανειστώ μια φράση σας, αυτή η «μεταρρύθμιση των μεταρρυθμίσεων», που είναι το Δημόσιο να δουλεύει πολύ αποδοτικά, εδώ απεδείχθη στην πράξη. Και η Βουλή των Ελλήνων που ομόφωνα στήριξε αυτή την απόφαση -και εκπροσωπούνται εδώ σήμερα όλα τα κόμματα- νιώθει περήφανη γιατί είναι η μεγαλύτερη κοινωνική προσφορά της Βουλής των Ελλήνων, δηλαδή του ελληνικού λαού, με χρήματα του ελληνικού λαού, που πιάνουν τόπο για τον ελληνικό λαό.
Συγχαρητήρια σε όλους. Στο Υπουργείο Υγείας που το ζήτησε και θα το λειτουργήσει, στα άλλα υπουργεία που το στήριξαν, στην ΚΤΥΠ που το διοίκησε και το διαχειρίστηκε, στην ιδιωτική εταιρεία που το ανήγειρε και το εξόπλισε. Θέλω να προσθέσω και κάτι ακόμα. Οι εταιρείες που διεκδίκησαν το έργο, προς τιμήν τους, αποποιήθηκαν ένα δικαίωμα που έχουν, τη δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια. Έτσι, αυτό το έργο δεν έγινε από δικηγόρους και δικαστές, αλλά από εργάτες και μηχανικούς.
Το έργο είναι μια ανάσα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μια ανάσα για τη χώρα κι ένα παράδειγμα διοικητικής αριστείας».

Ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε το έργο «μόνιμη παρακαταθήκη για το σύστημα υγείας, η οποία θα μας συνοδεύει και όταν θα έχουμε τελειώσει με τον COVID» και πρόσθεσε: «Δεν είναι εξάλλου τα μόνα κρεβάτια εντατικής τα οποία ετοιμάζει το Υπουργείο. Με τη συνδρομή και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ετοιμάζονται πολλά κρεβάτια σε πολλά νοσοκομεία ενώ και άλλοι δωρητές έχουν σπεύσει να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αλλά βέβαια οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εάν δεν προσέξουμε όλοι το σύστημα υγείας θα δεχτεί μεγαλύτερες πιέσεις. Και είναι μία μεγάλη ανακούφιση για όλους μας ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε σημαντικά αυξημένο αριθμό εντατικών κρεβατιών τα οποία σε πρώτη φάση θα τεθούν στη μάχη αντιμετώπισης του COVID και βέβαια όταν τελειώσουμε πια με τον COVID θα είναι στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να τελειώσει μία και καλή αυτό το οποίο νομίζω όλους μας μας έχει ταλανίσει, όσοι δηλαδή κατά καιρούς έχουμε ασκήσει εκτελεστική εξουσία, να πρέπει κάποιος να ζητά πολιτική παρέμβαση για να βρει θέση σε ένα κρεβάτι εντατικής. Νομίζω ότι δίνουμε όλοι εδώ, όλα τα κόμματα,  ακόμα μία δέσμευση, ότι αυτό θα τελειώσει και πρέπει να τελειώσει και η Ελλάδα θα φτάσει πολύ σύντομα να έχει αριθμό εντατικών κρεβατιών και προσωπικό που θα το υποστηρίζει. Δεν είναι μόνο οι υποδομές, πάνω από όλα είναι οι άνθρωποι οι οποίοι σώζουν ζωές. Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης και αυτή η δέσμευση της κυβέρνησης θα γίνει πράξη. Και βέβαια το δικό σας καθήκον και θέλω στο πρόσωπό σας να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εργαζόμενους. Στις εντατικές είχαμε την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε το έργο τους, να τους ανταμείψουμε και ηθικά και οικονομικά στο δικό σας πρόσωπο ώστε να μπορείτε να εκπαιδεύσετε και τη νέα γενιά των γιατρών και των νοσηλευτών, να μεταλαμπαδεύσετε αυτή τη μοναδική εμπειρία την οποία έχετε, διότι εσείς 24 ώρες το 24ωρο δίνετε τη μάχη με το θάνατο και δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να σώζετε ανθρώπινες ζωές όπως το κάνετε κάθε μέρα. Οπότε στο πρόσωπό σας και όλων των εργαζομένων, κυρίως στις εντατικές, των γιατρών, των νοσηλευτών, του υποστηρικτικού προσωπικού, των κυρίων και των κυριών που καθαρίζουν και κρατούν τις εντατικές στο επίπεδο της αποστείρωσης που απαιτείται για να κάνετε με ασφάλεια τη δουλειά σας, ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, επισήμανε πως «καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου κύματος δεν έχει μείνει ούτε ένας συμπολίτης μας χωρίς στήριξη και χωρίς βοήθεια από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το αντίθετο μάλιστα θα ήθελα να πω και για τα περιστατικά τα οποία είναι COVID και για τα περιστατικά τα οποία είναι non-COVID, δηλαδή χρήζουν νοσηλείας σε μονάδες αυξημένης φροντίδας, εντατικής θεραπείας, για πρώτη φορά στη χώρα μετά από πάρα πολλά χρόνια υπάρχουν κρεβάτια που τους περιμένουν αντί για το λυπηρό επαναλαμβανόμενο συμβάν, το οποίο τόνισε ο κ. Πρωθυπουργός, των τελευταίων χρόνων, να συνιστά ένα ρουσφέτι για το πολιτικό σύστημα ποιος μπορεί να βρει ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας και ποιος όχι. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι σε συνέχεια των 6.500 επικουρικών γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού που έχουν μπει μέσα στο σύστημα αυτούς τους λίγους μήνες, προχωρούν οι διαδικασίες για τις κρίσεις, για το μόνιμο προσωπικό για τις μονάδες εντατικής θεραπείας και θα ολοκληρωθούν και για το νοσοκομείο «Σωτηρία» και για όλα τα νοσοκομεία στη χώρα».

Η Προέδρος του Κινήματος Αλλαγής, κ Φώφη Γεννηματά, συνεχάρη όλα τα κόμματα της Βουλής καθώς, όπως είπε, «κάναμε ένα μεγάλο βήμα, ξεπεράσαμε τις διαφωνίες μας και τις διαφορές μας και συνεννοηθήκαμε. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί το Κίνημα Αλλαγής εισηγήθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής να μην είναι απλώς μια οικονομική δωρεά από  την πλευρά των βουλευτών αλλά να αξιοποιηθεί για την κατασκευή νέων κλινών εντατικής θεραπείας και το ότι αυτό σήμερα παίρνει σάρκα και οστά μας δίνει ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση». Η κ. Γεννηματά συμπλήρωσε απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό πως «χωρίς άλλη καθυστέρηση θα πρέπει να ενταχθεί το υγειονομικό προσωπικό του δημοσίου συστήματος υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά. Σηκώνουν πολύ μεγάλα βάρη, είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και δεν αρκεί να τους χειροκροτούμε απλώς από τα μπαλκόνια».

«Δυστυχώς έπρεπε να υπάρξει η πανδημία για να καταλάβουμε όλοι την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας. Η Βουλή έκανε το καθήκον της και φαντάζομαι, κ. Πρόεδρε, πως θα το κάνει ξανά εάν χρειαστεί. Το επόμενο βήμα είναι το Υπουργείο Υγείας να στελεχώσει αυτές τις κλίνες με νέο και έμπειρο προσωπικό, και ελπίζω ότι θα το κάνει, ώστε να είναι μια ανακούφιση σε εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι θα τύχει, και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε, να προσβληθούν από αυτόν τον ιό» τόνισε εκπροσωπώντας την Αξιωματική Αντιπολίτευση ο βουλευτής κ. Δημήτρης Βίτσας.
«Η πανδημία ανέδειξε πόση ανάγκη υπάρχει να έχουμε καλά και εξοπλισμένα νοσοκομεία, με υποδομές, με ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό. Άρα, η δημόσια και δωρεάν υγεία είναι ανάγκη. Οι σημερινές 50 νέες ΜΕΘ -δωρεά της Βουλής- είναι μια μικρή ανάσα, αλλά για να ολοκληρωθεί χρειάζεται άμεσα, τουλάχιστον, 200 νοσηλεύτριες για τους θαλάμους και βεβαίως ιατρικό δυναμικό» δήλωσε εκπροσωπώντας το ΚΚΕ η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου.
«Είναι πράγματι μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία εκ μέρους της Βουλής, η οποία στηρίχθηκε από όλα τα κόμματα. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη ανάγκη από τέτοιου είδους κλίνες, έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω, μας καθυστέρησε όλη η προηγούμενη εποχή σε μεγάλο βαθμό. Αυτή τη σημαντική προσπάθεια τη στηρίζουμε όλοι και ελπίζουμε να συνεχιστεί στο μέλλον» τόνισε εκπροσωπώντας την Ελληνική Λύση ο βουλευτής κ. Βασίλης Βιλιάρδος.

Η Διευθύντρια της Α΄ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής κ. Αντωνία Κουτσούκου τόνισε πως «εμείς κάνουμε το χρέος μας, δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω. Και το χρέος μας είναι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με τον καλύτερο και ασφαλέστερο δυνατό τρόπο. Να πω ότι μας δίνεται κι εμάς μια ανάσα, διότι όταν υπάρχει ασθενής που δεν έχουμε κρεβάτι να τον βάλουμε, είναι ένα τεράστιο βάρος για εμάς».

Μετά τον αγιασμό, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Υγείας και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις και ξεναγήθηκαν σε αυτές. Ο κ. Τασούλας  προσέφερε στον Διοικητή του νοσοκομείου, κ. Σωκράτη Μητσιάδη, ως συμβολικό δώρο, ένα μαρμάρινο ομοίωμα της θεάς Υγείας, ακριβές αντίγραφο από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με την προσδοκία όπως χαρακτηριστικά είπε «να σας φέρνει καλή τύχη, να σας προστατεύει και να σας εμπνέει».

=======