Επικαιρότητα - 28/9/2020


Eυρεία σύσκεψη στην Γλυκόβρυση Δήμου Ευρώτα για τα κρούσματα κορονοϊού σε εργάτες γης

"Δεν τίθεται για την ώρα ζήτημα επιβολής τοπικού λοκ ντάουν στον Δήμο Ευρώτα της Π.Ε. Λακωνίας", δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος μετείχε το απόγευμα της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου 2020 σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Γλυκόβρυση του Δήμου Ευρώτα.

Έναι γνωστό ότι από την Παρασκευή 25/9/2020 έχουν διαπιστωθεί προσβληθέντες από τον κορονοϊό covid-19 μεταξύ των μεταναστών εργατών γης, οι οποίοι απασχολούνται σε γεωργικές εργασίες.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη, του αντιπροέδρου του ΕΟΔΥ κ. Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, του αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Θεόδωρου Βερούτη, του δημάρχου Ευρώτα κ. Δήμου Βέρδου, του καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστου Χατζηχριστοδούλου - επιστημονικά υπεύθυνου του προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την καταπολέμηση της ελονοσίας το οποίο αναζητώντας νοσούντες από ελονοσία εντόπισε αρχικά τους προσβληθέντες από κορονοϊό -, του κ. Ανάργυρου Μαριόλη διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης και μέλους στην Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ευρώτα κ. Παναγιώτη Λυμπέρη.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

- Στο εξής, όλοι οι μετανάστες θα φορούν μάσκες και σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και στην ύπαιθρο. Ο καθένας τους θα λάβει από δύο υφασμάτινες μάσκες και όση ποσότητα αντισηπτικού χρειαστεί.

- Έγινε διαχωρισμός των προσβληθέντων από τους μη νοσούντες, σε δύο διαφορετικά καταλύματα, ενώ για την τήρηση των κανόνων επιφορτίστηκε η Αστυνομία, που από απόψε θα ενισχύσει τις δυνάμεις της στην περιοχή.

- Ήδη αναζητείται νέος χώρος στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα για ενδεχόμενους νέους προσβληθέντες, την διαμόρφωση του οποίου θα αναλάβει η Περιφέρεια.

- Την παροχή τροφίμων και την υγειονομικού χαρακτήρα φροντίδα των μεταναστών αναλαμβάνει η Περιφέρεια.

- Εξελίσσεται ήδη έλεγχος όλων των μεταναστών που απασχολούνται στον Δήμο Ευρώτα - οι οποίοι εκτιμώνται περί τους 1.500 -, καθώς και ιχνηλάτηση σε όσους κατοίκους της περιοχής ήλθαν σε επαφή με τους προσβληθέντες.

- Αύριο Δευτέρα 28/9 και μεθαύριο Τρίτη 29/9 κανένας από τους μετανάστες που διαβιούν στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν κρούσματα δεν θα μεταβεί στην εργασία του. Θα επανακάμψουν από την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020, αλλά μόνο μετά την επίδειξη εγγράφου που θα πιστοποιεί ότι είναι αρνητικοί στα σχετικά ιατρικά τεστ.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση και επανεκτίμηση των πιο πάνω μέτρων θα γίνει σε νέα ανάλογη σύσκεψη, η οποία προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τετάρτη 30/9 ή την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2020.

======