Ιερά Μητρόπολις Μονεμβασίας & Σπάρτης - 14/9/2020


Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας στη Σπάρτη

Την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 η Αγία Εκκλησία μας εόρτασε την Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας στη Σπάρτη τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου.

Μετά την τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ο σεπτός Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στα μηνύματα και τους συμβολισμούς της μεγάλης αυτής εορτής του Χριστιανισμού. Ιδιαίτερα στάθηκε σε στίχους από έναν Δοξαστικό Ύμνο της ημέρας, ο οποίος καλεί τους πιστούς να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό με φόβο, έχοντας επίγνωση των αμαρτιών τους, αλλά και με χαρά, αφού ο Σταυρός είναι ο φύλακας, το στήριγμα των χριστιανών και ο διδάσκαλός τους, επειδή μέσω Αυτού ο Χριστός προέβη στην μεγαλύτερη θυσία για την σωτηρία του Ανθρώπου.

Ολοκληρώνοντας την ψυχωφέλιμη ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ο Σταυρός να ενδυναμώνει το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας τις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε και να καθοδηγεί τους νέους μας, που σήμερα ξεκινούν με όνειρα και φιλοδοξίες τη νέα εκπαιδευτική χρονιά.

======

Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Ξηροκαμπίου για την εορτή της Παγκόσμιας Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού

Την Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού εόρτασε το νεόδμητο και νεοεγκαινιασμένο παρεκκλήσιο της Ενορίας του Ξηροκαμπίου κατά το διήμερο 13 και 14 Σπτεμβρίου 2020.

Του πανηγυρικού αρχιερατικού εσπερινού την παραμονή της εορτής προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευστάθιος, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον φιλόχρηστο λαό της ευρύτερης περιοχής που προσήλθε στον Ιερό Ναό για να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό, αναφέρθηκε στο ευαγγελικό χωρίο «ούτω γαρ ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε τον υιόν αυτού τον μονογενή έδωκεν, ίνα πας ο πιστεύων εις αυτόν μη απόληται, αλλ΄ έχη ζωήν αιώνιον» (Ιωάν. 3,16) τονίζοντας την σημασία του Σταυρού στην ζωή μας αφού διά μέσου αυτού ο Χριστός οδηγήθηκε στην σταυρική θυσία Του δίνοντας την ψυχή Αυτού «λύτρον αντί πολλών» (Μαρκ. 10,45).

Στον αρχιερατικό εσπερινό παρέστη και η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Ζερμπίτσης Μακαριώτισσα μοναχή με την συνοδεία αυτής, ενώ στο τέλος του εσπερινού ο εφημέριος και Αρχιερατικός Επίτροπος Ξηροκαμπίου πρωτ. Γεώργιος Λάτσης, ευχήθηκε ολόψυχα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πολλά και καλά έτη επιπλέον ποιμαντορίας, επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως τεσσαράκοντα ετών από της εκλογής και ενθρονίσεώς του εις τον επισκοπικόν θρόνον της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας & Σπάρτης.

======