Αρθρογραφία


Μαργαρίτα Σπυριδάκου : "Η Πολιτιστική Κληρονομιά της Λακωνίας, μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης"

Οι απίστευτες παραλίες μας, κάποιες από τις γνωστότερες παγκόσμια όπως αυτή του Σίμου στην Ελαφόνησο όπου βρίσκεται και ο προιστορικός οικισμός Παυλοπέτρι, βουνά όπως ο Ταΰγετος και ο Πάρνωνας με την τεράστια βιοποικιλότητα, σπήλαια όπως του Διρού και της Καστανιάς, το απολιθωμένο δάσος στα Βάτικα, φιόρδ σπάνιας ομορφιάς όπως αυτό του Γέρακα και αμέτρητες άλλες φυσικές ομορφιές με τις οποίες έχει προικίσει η φύση τον τόπο μας.

Εν ολίγοις το πολιτιστικό απόθεμα της Λακωνίας είναι τεράστιο και αποτελεί το μεγάλο της συγκριτικό πλεονέκτημα που αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να αποφέρει εκρηκτική ανάπτυξη.
Ο στόχος μπορεί και πρέπει να είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και η αειφορία και η άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού στη Λακωνία.

Ο τόπος μας δε διαθέτει μόνο ήλιο και θάλασσα, αν και πλεονεκτεί και σ αυτά, διαθέτει τεράστιο αναπτυξιακό δυναμικό ώστε να δρέπει "καρπούς" καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η «Πολιτιστική κληρονομιά» της Λακωνίας είναι το στρατηγικό μας πλεονέκτημα και οφείλουμε να την εντάξουμε στην αναπτυξιακή μας πολιτική άμεσα.
Πως μπορεί να γίνει αυτό;
Με επαγγελματισμό, γνώση και αγάπη για τη Λακωνία.

Προτείνω τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου projectμε τίτλο «Η πολιτιστική κληρονομιά της Λακωνίας» το οποίο θα κινηθεί σε τρείς άξονες.

Πρώτος άξονας: Καταγραφή, συντήρηση και ανάδειξη

Παραδείγματα:
Ανάπτυξη Θρησκευτικού, πολιτιστικού , εναλλακτικού τουρισμού.
Προσέλκυση ταξιδιωτών με βιωματικές εμπειρίες που συνδέονται με τα ήθη και τα έθιμα και την ιστορία της Λακωνίας ( έμφαση στο story telling) και μέσα απ΄ αυτές ανάδειξη των λακωνικών προϊόντων. ( ταυτοποίηση αυτών ως μοναδικά ΠΟΠ- ΠΓΕ-ΕΠΙΠ ).
 Σωστή προβολή και διαφήμιση του πολιτιστικού προϊόντος.
Ανάδειξη της λακωνικής αγρογαστρονομίας με φεστιβάλ, εκθέσεις κλπ.
Αξιοποίηση του Σπαρτιατικού ιδεώδους για την πραγματοποίηση διεθνούς εμβέλειας διοργανώσεων (αθλητικών και άλλων), διεθνών φόρουμ, συνεδρίων.
Εκμετάλλευση της φυσικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας (Ταΰγετος- Πάρνωνας- Σπήλαια, Μονοπάτια- διαδρομές)

Δεύτερος άξονας: Δημιουργία υποδομών για την υποστήριξη  και εύκολη πρόσβαση

Παραδείγματα:
Αν μπορούμε να παρέχουμε Νοσοκομειακή περίθαλψη υψηλού επιπέδου μπορούμε να προσελκύσουμε υψηλής ποιότητας τουρισμό,
Βελτιώνουμε το οδικό δίκτυο, τα λιμάνια και τις μαρίνες.
Κατασκευή σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης και αναβάθμιση του παλιού.
Πολιτιστικές διαδρομές (Η  πολιτιστική  διαδρομή  είναι  ένα  επώνυμο  τουριστικό  προϊόν,  ένα  προϊόν  πολιτιστικού  τουρισμού,  το  οποίο  διαμορφώνεται  με  βάση  ένα  συγκεκριμένο  συνεκτικό στοιχείο, καλύπτει μια προσδιορισμένη χωρικά περιοχή  και αποκτά «τουριστική ταυτότητα» με μια επωνυμία – Brand)
Σύνδεση αρχαιολογικών χώρων Πελοποννήσου, Καστροπολιτειών
Δημιουργία Αρχαιολογικών Πάρκων όπου τα μνημεία αναδεικνύονται στο φυσικό τους χώρο ενώ παρουσιάζονται στον επισκέπτη με μια θελκτική αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένη αφήγηση και συνδέονται με την καθημερινή ζωή και τα προιόντα του τόπου.
Καταδυτικά πάρκα

Τρίτος άξονας: Oλιστική αξιοποίηση του Πολιτιστικού αποθέματος και σύνδεση του με την οικονομική ζωή της Λακωνίας.

Για να ολοκληρωθεί το project απαιτείται η συνεργασία και συνεργεία Δήμων Περιφέρειας Επαγγελματιών, Ειδικών επιστημόνων και Κυβέρνησης.
Αξιοποίηση  του διαδικτύου για να έρθουμε σε επαφή με κάθε Λάκωνα και κάθε Έλληνα που αγαπά το τόπο μας ώστε να καταθέσει τις προτάσεις του.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ: Η Λακωνία στο επίκεντρο της ανάπτυξής και του Πολιτισμού.

Μαργαρίτα Σπυριδάκου
Χειρουργός Οδοντίατρος
Εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλος
======