Διεθνής Συνάντηση Βυζαντινολόγων στη Σπάρτη.

Με απόλυτη επιτυχία και με την παρουσία της διακεκριμένης Βυζαντινολόγου και Επιτίμου Δημότη Σπάρτης κα. Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ, πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη η Διεθνής Συνάντηση Βυζαντινολόγων και διαφόρων πολιτιστικών φορέων με τίτλο «Βυζαντινές Γέφυρες: Ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν – Νέοι τρόποι διάδοσης του Βυζαντινού Πολιτισμού στον σημερινό κόσμο», που διοργάνωσε ο Δήμος Σπάρτης, υπό την αιγίδα της UNESCO.
Οι εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης έλαβαν χώρα την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και με απώτερη επιδίωξη τη δημιουργία του «1ου Διεθνούς Βυζαντινού Φεστιβάλ».
Προηγήθηκε απονομή αναμνηστικών από τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Σταύρο Αργειτάκο προς την επίτιμη δημότη της πόλης μας κ. Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, τον Γενικό Γραμματέα του Διαπολιτισμικού Ευρωμεσογειακό Κέντρου για την UNESCO και Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννη Βούρο και τον Καθηγητή Ιστορίας και συγγραφέα κ. Χοσέ Μανουέλ Ζιρονές από το Τμήμα UNESCO Βαλένθιας.
Τους διακεκριμένους επιστήμονες, εκπροσώπους χωρών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών καλωσόρισε η Πρόεδρος του Διαπολιτισμικού Ευρωμεσογειακό Κέντρου για την UNESCO κα. Τιτίκα Στασινοπούλου και ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος.
Στα πλαίσια της επίσκεψης στην πόλη μας οι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά.
Στη διοργάνωση συμμετείχαν το Διαπολιτισμικό Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την UNESCO και το Τμήμα UNESCO Βαλένθιας. Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα την Περιφέρειας της UNESCO για τις Επιστήμες και τον Πολιτισμό.
Εγκαίνια έκθεσης αγιογραφίας
Στα πλαίσια της Διεθνούς Συνάντησης, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011 στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη η τελετή εγκαινίων της Έκθεσης Αγιογραφίας της αγιογράφου – ζωγράφου κα. Ελισάβετ – Λίζας Σουρή.
Η κα. Σουρή, λάτρης της Βυζαντινής Τέχνης και σκέψης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας ζωγράφος – αγιογράφος – συντηρήτρια – καθηγήτρια εικαστικών.
Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης και του Παν/μίου του Φράιμπουργκ Γερμανίας, με πτυχία στα γερμανικά, αγγλικά, ισπανικά.
Από τα παιδικά της χρόνια ασχολείται με τη ζωγραφική, τις εικαστικές κατασκευές και κοσμήματα και από τα 16 της σπουδάζει ζωγραφική και στα 18 της επί διετία στο πολυεργαστήρι Τέχνης του αρχιτέκτονα Ντίνου Παλιάν, όπου στη συνέχεια γνωρίζει τον γλύπτη Θεόδωρο Βογδάνο. Δημιουργούν μαζί το εικαστικό εργαστήρι «Λιθάρι» το 1982 έχοντας ξεχωριστές καριέρες στο χώρο της τέχνης και κάνουν οικογένεια και μια κόρη την Αίγλη.
Σπουδές συνεχείς στο χώρο της τέχνης, όπως στην Επαγγελματική Σχολή Αγιογραφίας – Ψηφιδωτού του Κων/νου Γεωργιάδη.
Ιδιωτικές σπουδές συντήρησης βυζαντινών εικόνων και κειμηλίων, βυζαντινής αρχαιολογίας και ιστορίας της Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σεμινάρια συντήρησης και ελαιογραφίας.
Διδάσκει εικαστικά σε φορείς και στο δικό της εικαστικό εργαστήρι.
Συμμετοχή σε πολυάριθμες σημαντικές εκθέσεις (ατομικές και ομαδικές) επί 30 έτη.
Μεγάλο έργο σε αγιογράφηση και ψηφιδογράφηση σε ιερούς ναούς και ιδιώτες, ζωγραφικά έργα, τοιχογραφίες, σκηνικά θεάτρου.
Φιλοτέχνησε τα λογότυπα της Βυζαντινής Συνάντησης στον Μυστρά, «Βυζαντινές γέφυρες – ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν» για το Διαπολιτισμικό Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την UNESCO στα πλαίσια διαγωνισμού και έγινε μέλος του Διαπολιτισμικού Ευρωμεσογειακού Κέντρου για την UNESCO και στέλεχος της καλλιτεχνικής επιτροπής του.
Η νέα σκέψη και κατεύθυνση στα καλλιτεχνικά της οράματα είναι τα βυζαντινά παραβάν (τρίπτυχα – πολύπτυχα) με σκηνές από τη ζωή στο Βυζάντιο, την αυτοκρατορική αυλή καθώς και σκηνές από το χώρο της αγιογραφικής τέχνης.
πηγή : εφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ φωτογραφία : ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΟΥΡΤΖΙΝΑΚΟΥ