Γύθειο - 15/2/2018


Εκλογή (νέου) Μητροπολίτου Μάνης
Χρυσοστόμου (Παπαθανασίου)

Γράφει ο Χρήστος Αναστασάκος,

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ανατολικής Μάνης, Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Παθολόγος - Ηπατολόγος

Η εκλογή ενός επισκόπου για να ποιμάνει μιά Ιερά Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι σοβαρή υπόθεση της Ιεραρχίας, γιατί ο κάθε Επίσκοπος είναι διάδοχος των Αποστόλων.

Οι ιεροί κανόνες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο εκλογής των Επισκόπων. Και αυτό διότι πρέπει να εξετάζεται η ορθή πίστη του υποψηφίου προς Αρχιερατείαν, η ααγαθότητα των τρόπων του, η σταθερότητα του φρονήματος του και η επιείκειά του.

Η εκλογή, η ψηφοφορία Επισκόπου είναι μιά ιερουργία και στην συνέχεια ακολουθεί το μυστήριο της χειροτονίας του. Η κρισιμότερη διαδικασία είναι η εκλογή και ψηφοφορία Επισκόπου, γιατί εκεί κρίνονται τα κριτήρια ενός υποψηφίου για την Αρχιερωσύνη.

Η περίοδος που προηγείται της συγκλίσεως της Ιεραρχίας για την εκλογή Μητροπολίτου σε μιά χηρεύουσα θέση είναι πολύ σημαντική.

Είναι μία περίοδος προετοιμασίας για την ανάδειξη ενός Επισκόπου, ο οποίος θα ποιμάνει , ένα μακρό διάστημα ένα συγκεκριμένο ποίμνιο και θα καθορίσει την Επαρχία του, αφού θα διδάξει τους Χριστιανούς, θα χειροτονήσει διακόνους και πρεσβυτέρους και θα εκφράσει την εμπειρία του στα Συνοδικά Όργανα της Ιεραρχίας.

Επειδή όλα τα θέματα στην Εκκλησία είναι θέματα συνέργειας , αφού ο Θεός ενεργεί και ο άνθρωπος συνεργεί , είναι φυσικό να γίνονται συζητήσεις  μεταξύ των εκλεκτόρων Ιεραρχών πρίν την Συνεδρίαση της Ιεραρχίας για την εκλογή , για το ποιός Πρεσβύτερος είναι κατάλληλος να εκλεγεί για την συγκεκριμένη χηρεύουσα Ιερά Μητρόπολη.

Το να αναμένει κανείς την ημέρα και την ώρα της εκλογής να επιφοιτήσει το Άγιον Πνεύμα και να αποκαλύψει τον κατάλληλο Πρεσβύτερο για να εκλεγεί Επίσκοπος, συνιστά μία εκκλησιαστική μονοφυσιτική (δηλ. αιρετική) νοοτροπία.

Επομένως η πρίν την εκλογή περίοδος είναι πολύ σημαντική και όσες κινήσεις γίνονται πρέπει να διακρίνονται από προσευχή , διάκριση , σύνεση και φόβο Θεού. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ότι οι εκλέκτορες προτιμούν υποψηφίους ανάλογα με τις δικές τους νοοτροπίες.

Κατά τεκμήριο λοιπόν, οι εκλέκτορες Αρχιερείς πρέπει να προετοιμάζονται για την ψηφοφορία με πνεύμα προσευχής, με έντονη εκκλησιολογική συνείδηση, αφού πρέπει να έχουν την συνείδηση μιάς λειτουργικής πράξεως.

Μπορεί αυτό να φαίνεται ανεδαφικό, ουτοπιστικό και ίσως "ευσεβιστικό", αλλά αυτό συνιστά την ακραιφνή εκκλησιολογία.

Στις πρόσφατες όμως Μητροπολιτικές εκλογές έγιναν πολλές παρεμβάσεις πράγμα που με προβλημάτισε ιδιαιτέρως.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία  είναι ένας ευαίσθητος Οργανισμός , είναι το Σώμα του Χριστού και δεν αντέχει σε τέτοιες εκτροπές και αντιεκκλησιαστικές ενέργειες. Δεν είναι χώρος ποικιλότροπης διαπλοκής , ανταγωνισμού και κοσμικών νοοτροπιών και σκοπιμοτήτων. Όσοι μετέρχονται τέτοιες απαράδεκτες και αντιεκκλησιαστικές ενέργειες αργά ή γρήγορα θα αποδοκιμασθούν.

Προφανώς και επαινετώς θα έλεγα , ως τοπική κοινωνία ενδιαφερθήκαμε για την ανάδειξη του δικού μας π. Συμεών, για πολλούς λόγους και καταδείξαμε το ενδιαφέρον μας ποικιλοπτρόπως.

Παρόλα ταύτα , η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε ένα άλλο πρόσωπο με ψήφους μάλιστα 61 του συνόλου της Ιεραρχίας. Τον Σεβασμιώτατο πλέον, Μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο.

Θέλω να τονίσω ότι αυτό δεν αποτελεί μιά αδιαφορία της Ιεράς Συνόδου ούτε βεβαίως και αλαζονεία. Για πολλαπλούς λόγους.

Ο π. Συμεών πήρε στο Τριπρόσωπο 50 ψήφους ! Δηλαδή 50 Αρχιερείς ανέδειξαν την προσωπικότητά του.

Πόσο ευγενικό είναι εκ μέρους μας να φωνασκούμε εναντίον ενός προσώπου, που εν τέλει δεν ευθύνεται. Ετέθη ως υποψήφιος ο ίδιος. Δεν εξέλεξε μόνος του τον εαυτό του!!

Ο νέος Μητροπολίτης μας είναι καταξιωμένος με πολλά χαρίσματα και γνώσεις όπως και ο π.Συμεών. Δεν χρειάζεται να κάνουμε συγκρίσεις και να εξάγουμε συμπεράσματα με κοσμικό χαρακτήρα.

Άν ακούσει κανείς με προσοχή τον χειροτονητήριο λόγο του, εύκολα θα διαπιστώσει ότι τέτοιοι λόγοι καταδεικνύουν μόνο ευγενή και καλοκάγαθο άνθρωπο.

Η σημερινή μου παρέμβαση δεν έρχεται κατ΄ουδένα τρόπο και ιδιοτελώς να μπαρουτιάση την κατάσταση, ούτε προφανώς να αντιπολιτευθεί για εκκλησιαστικά ζητήματα, εκτός δηλαδή κάθε αρμοδιότητας.

Κύριοι, εμείς σαν τοπική κοινωνία ζητήσαμε το αυτονόητο. Να εκλεγεί ο π. Συμεών.Δεν έγινε. Άς προχωρήσουμε. Άς μην διχάζουμε και διχαζόμαστε για θέματα και πρόσωπα που έρχονται να ενώσουν.

Οι εκλογές Αρχιερέων δεν εξαρτώνται από δημοσκοπήσεις.

Άς ενωθούμε. Άς προσέξουμε . Άς υποδεχθούμε με την γνωστή Μανιάτικη ευγένεια το νέο Μητροπολίτη.

Είναι σίγουρο πως η Ιστορία θα καταγράψει θετικά την επιλογή μας.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους παρακαλούμε τον κύριο Δήμαρχο να υποβάλλει τη μετάνοιά του και να ζητήσει συγχώρηση από τον πολυσέβαστο Ιεράρχη, τον Αδάμαντα της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, τον οποίο είχαμε την ιδιαίτερη τιμή και ευλογία να έχουμε τοποτηρητή και να τεθούμε υπο την πνευματική του επίβλεψη !

(η φωτογραφία είναι από την χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών)

========