Ελλάδα - Πολιτική


Σταύρος Αραχωβίτης : "Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ"

Άρθρο του Αραχωβίτη Γ. Σταύρου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας

15/11/2017

ΘΕΜΑ : Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Από την πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης εθνικής εμβέλειας εμφανίζεται μια συστηματική εικόνα διάλυσης της Ελληνικής Οικονομίας και Κοινωνίας σαν όλα τα δεινά του τόπου να ξεκίνησαν τα 2,5 χρόνια που κυβερνά η σημερινή κυβέρνηση. Σαν να επιδεινώνεται η κατάσταση συνεχώς και να μην υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης….
Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Τόσοι κόποι και θυσίες του Ελληνικού Λαού πάνε χαμένες;
Ξεκαθαρίζω από την αρχή, δεν ισχυρίζομαι σε αυτό το άρθρο ότι οι συνθήκες διαβίωσης άλλαξαν θεαματικά, πως η χώρα βγήκε από την κρίση και οτι όλοι έχουν βελτιώσει το επίπεδο διαβίωσής τους. Αυτό, άλλωστε, το βλέπει ο καθένας και η καθεμιά στην καθημερινότητά του.
Ωστόσο, οφείλουμε να θυμόμαστε που ήταν η χώρα την εποχή του successstory, την αυγή του 2015 όταν ο λαός επέλεξε να κάνει την πολιτική αλλαγή.
Ενδεικτικά αναφέρω:
•    ΑΕΠ: απώλεια του 25% του Εθνικού εισοδήματος. Η μεγαλύτερη απώλεια σε περίοδο Ειρήνης.
•    Ανεργία: 26,5% από μονοψήφια ποσοστά μέχρι το 2009.
•    Θέρμανση: Μόλις το 44,6% των νοικοκυριών ζεσταινόταν με πετρέλαιο ή αέριο ενώ ένα ποσοστό 1,8% δεν είχε κανενός είδους θέρμανση.
•    Υγεία: 424 κλίνες ανά 100 χιλ. κατοίκους όταν το 2009 ήταν 484 κλίνες αντίστοιχα. Απώλεια 60 κλίνες ανά 100 χιλ. κατοίκους ή συνολικά 6.000 κλίνες στην χώρα!
•    Γεννήσεις: 92.148 γεννήσεις από 117.933 το 2009. Σχεδόν 26.000 λιγότερα παιδιά τον χρόνο!
Αυτή ήταν η κατάσταση, σε αδρές γραμμές, την εποχή εκείνη. Με τα ασφαλιστικά ταμεία στα όρια της κατάρρευσης λόγω PSI, ανεργίας και αδυναμίας καταβολής εισφορών, με  συνεχείς μειώσεις συντάξεων, με τα παιδιά να υποσιτίζονται στα σχολεία, με την 5η αξιολόγηση να απαιτεί 1δις € νέα μέτρα για να κλείσει….
Πρώτιστο μέλημα της νέας κυβέρνησης ήταν η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η αναστροφή του σπιράλ θανάτου στο οποίο είχε περιέλθει η χώρα. Μέσα στις συνθήκες ασφυξίας που βρέθηκε η νέα κυβέρνηση, το 2015, διέθεσε 99 εκ. € για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Το 2016 εξασφαλίστηκαν 800 εκ. € ενώ για το τρέχον έτος   διατέθηκαν 750 εκ. € και μέχρι τέλος του έτους  θα διατεθεί το ποσό του υπερπλεονάσματος 1,4 δις. € για την στήριξη των ασθενέστερων συνανθρώπων μας και την πραγματική οικονομία.
Μπορεί σήμερα να επιχειρείται η επικέντρωση της συζήτησης στην μεσαία τάξη. Όμως για την δημοκρατική προσπάθεια εξόδου από την κρίση είναι αναγκαία η συνοχή της δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας και για αυτό η κυβέρνηση ξεκίνησε ορθά από την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Στο σημείο αυτό, δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως αυτό το υπερπλεόνασμα προέρχεται τόσο από τα έσοδα από την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, όσο και από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και άλλων τομέων της οικονομίας αλλά και από τη συνεχή προσπάθεια για νοικοκύρεμα στις δαπάνες του σπάταλου κράτους (προμήθειες στην Υγεία κλπ).
Παράλληλα, η οικονομία δείχνει σταθεροποίηση ως προς το ΑΕΠ με το πρώτο τρίμηνο του έτους να παρουσιάζει ανάπτυξη 0,4% και εκτίμηση για ποσοστό κοντά στο 2% στο δωδεκάμηνο.
Η ανεργία, σιγά αλλά σταθερά, αποκλιμακώνεται και από 26,5% βρίσκεται στο 20,6% με τους ανέργους να βρίσκονται για πρώτη φορά κάτω από το 1 εκ. Ταυτόχρονα όμως η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στην ενθάρρυνση της  μόνιμης εργασίας και την απόκρουση των πιέσεων για καθολική επικράτηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας που πρεσβεύει ο νεοφιλελευθερισμός.
Οι ανασφάλιστοι εξασφάλισαν πρόσβαση τόσο σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσο και σε νοσοκομειακή κάλυψη (επεμβάσεις και νοσηλεία) ενώ καταργήθηκε το ντροπιαστικό εισιτήριο των 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία. Ταυτόχρονα, σε όσους είχαν χρεωθεί νοσήλια, έγινε διαγραφή των οφειλών.
Οι φορολογικοί συντελεστές αποκλιμακώνονται στα κατώτερα εισοδήματα. Για τους ελευθέρους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, εμπόρους και αγρότες ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος έγινε 22% από 26%. Επίσης, για όλους τους Έλληνες φορολογούμενους η εισφορά αλληλεγγύης μηδενίστηκε για τα ποσά μέχρι 12.000€.
Στο ασφαλιστικό, αποφεύχθηκαν νέες μειώσεις κύριων συντάξεων ενώ η σύνδεση με το εισόδημα οδήγησε στο ελάχιστο ασφάλιστρο το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και εμπόρων και το 90% των αγροτών. Αντίστοιχα, για τις επικουρικές συντάξεις, αποφεύχθηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που θα οδηγούσε σε πλήρη διακοπή της επικουρικής στα περισσότερα ταμεία. Όσον αφορά στον ΕΦΚΑ, διαψεύστηκαν παταγωδώς οι Κασσάνδρες και ο νέος ασφαλιστικός φορέας αναδεικνύεται σε ένα μοντέρνο και ταυτόχρονα στιβαρό ταμείο που ενισχύει σημαντικά την εικόνα των μεγεθών.
Στον τομέα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, μια σειρά σκανδάλων αποκαλύπτεται στα μάτια του Ελληνικού Λαού όπως η υπόθεση Siemens, η υπόθεση Novartis, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα εξοπλιστικά με την υπόθεση Παπαντωνίου, τα σκάνδαλα στον χώρο του αθλητισμού και ουκ εστίν τέλος.
Στην πραγματική οικονομία, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η ιδιωτική κατανάλωση δείχνει ανάταση ενώ και το αποπληθωρισμένο ΑΕΠ περνά σε θετικό δείκτη. Τα επιτόκιο δανεισμού των επιχειρήσεων  αποκλιμακώνεται. Τα νοικοκυριά, με την εφαρμογή των κοινωνικών παρεμβάσεων, αρχίζουν να ξαναζεσταίνονται (52,6% με πετρέλαιο και αέριο ενώ χωρίς θέρμανση δηλώνει το 0,8%).
Επίσης, τίθεται σε ισχύ ο Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης των οφειλών σε Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες για επιχειρήσεις αλλά και επιχειρηματίες και αγρότες.
Στον τομέα των επενδύσεων, έχουμε μια σειρά καλών ειδήσεων σε νέες παραγωγικές επενδύσεις  οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε τόνωση της εργασίας αλλά και της εγχώριας ζήτησης. Επενδύσεις με σεβασμό στην νομιμότητα, το περιβάλλον και την ιστορία αυτού του τόπου. Χαρακτηριστικός είναι ο δείκτης αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής ο οποίος δείχνει έναν πολύ καλό ρυθμό ανόδου.
Τέλος, η εξωτερική πολιτική γίνεται πολυδιάστατη εδραιώνοντας τις σχέσεις της χώρας μας αλλά και βάζοντας σταθερές βάσεις για την προσέλκυση επενδύσεων.
Αν αναλογιστεί, λοιπόν, ο κάθε πολίτης καλών προθέσεων που βρέθηκε η χώρα το 2014, μπορεί να κατανοήσει ότι έχουμε μια σαφή εικόνα βελτίωσης και ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας, ιδιαίτερα για τα κατώτατα και κατώτερα οικονομικά στρώματα.
 Μπροστά μας υπάρχει πολύ δουλειά να γίνει ακόμα. Τα συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών δεν επιλύονται ως δια μαγείας αλλά μόνο με σκληρή δουλειά, νοικοκύρεμα και σχέδιο. Σχέδιο εξόδου από την σκληρή επιτροπεία και τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, με την κοινωνία όρθια.

============