Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία


Μήνυμα Δημάρχου Σπάρτης για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Σήμερα 3 Δεκεμβρίου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η οποία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1992, ενώ η Ελλάδα το 2012 κύρωσε τη σχετική διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ.

Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των συνανθρώπων μας με αναπηρία αλλά και να προβληματιστούμε για τις δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις διακρίσεις που δυστυχώς ακόμη εξακολουθούν να εμφανίζονται.

Ας μας γίνει συνείδηση ότι οι συνάνθρωποί μας με αναπηρίες έχουν ιδιαιτερότητες αλλά και δικαιώματα, που οφείλουμε να σεβόμαστε, ώστε να αναβαθμιστούμε ως κοινωνία. Αποτελεί στοιχειώδη κοινωνική συνθήκη και δείγμα πολιτισμού το δικαίωμα όλων στην ισότιμη συνύπαρξη, την ελεύθερη μετακίνηση, τη μόρφωση, την εργασία, την ψυχαγωγία, την άθληση, την αξιοπρέπεια.

Ο Δήμος Σπάρτης στέκεται αρωγός δίπλα σε όλους τους δημότες. Με την βελτίωση των απαραίτητων υποδομών, την εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης, την στήριξη κοινωνικών δομών, την υλοποίηση δράσεων για βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των δημοτών, στοχεύει σταθερά στην αντιμετώπιση του όποιου κοινωνικού αποκλεισμού.

Αξίζει να θυμόμαστε σήμερα ότι η επιμονή και η θέληση νικά την αναπηρία.

3/12/2014

                                                           Ο Δήμαρχος Σπάρτης

                                                           Ευάγγελος Βαλιώτης