Αραχωβίτης Σταύρος - τ. βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Άρθρο του Αραχωβίτη Γ. Σταύρου

Γεωπόνου *

9/2014

Σχεδόν στα 3 εκατομμύρια άνθρωποι ανέρχονται οι ανασφάλιστοι στην χώρα μας…

Μιλάμε για ανθρώπους και όχι για αριθμούς, σκεφθείτε: 3 εκατομμύρια παιδιά, νέοι, οικογενειάρχες, ηλικιωμένοι άνθρωποι.  Άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα να αρρωστήσουν γιατί δεν μπορούν να πάρουν ούτε ασπιρίνη.

Οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν ανασφάλιστοι όχι από επιλογή τους, αλλά γιατί είτε δεν έχουν μεροκάματο να βάλουν ένα ένσημο του ΙΚΑ είτε γιατί δεν έχουν χρήματα να καταβάλλουν τα ασφάλιστρα στον ΟΑΕΕ είτε γιατί βρέθηκαν στην ανεργία  μαζί με το 27% (επίσημα) του πληθυσμού.

Οι ληξιπρόθεσμες μη εξυπηρετούμενες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 11 δις. Ευρώ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το τελευταίο διάστημα άρχισαν να καταφτάνουν ειδοποιητήρια από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που απειλούν τους οφειλέτες με κατασχέσεις. Το ΚΕΑΟ είναι ένας μηχανισμός μνημονιακής έμπνευσης ο οποίος λειτουργεί σαν εισπρακτική εταιρία και έχει αναλάβει την είσπραξη των οφειλών με κάθε τρόπο. Στο «θεάρεστο» έργο του καταγράφονται, μόνο κατά τον μήνα Ιούλιο, 5.861 κατασχέσεις εκ των οποίων 145 κατασχέσεις ακινήτων!

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στον ΟΑΕΕ, τα ταμείο ασφάλισης των ελευθέρων επαγγελματιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι άμεσοι ασφαλισμένοι στο ταμείο είναι 776.900 άτομα εκ των οποίων τα 659.000 χρωστούν στο ταμείο 9,1 δις. €. Δηλαδή το 85% των ασφαλισμένων χρωστάει στο ταμείο του!

Για να έχει κάποιος μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα θα πρέπει να συν υπολογίσει και την ζημιά που υπέστησαν τα ταμεία από το κούρεμα των αποθεματικών τους μέσω του περίφημου  PSI. Το ποσό που έχασαν τα ταμεία ανέρχεται σε 12 δις. €

Από τα παραπάνω στοιχεία γίνεται αντιληπτό το γεγονός πως η παρατεταμένη πολιτική λιτότητας έχει διαλύσει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς εισφορές εργαζομένων, σε λίγο θα αδυνατούν να καταβάλλουν τις συντάξεις αλλά να και να εξυπηρετήσουν την ιατροφαρμακευτική δαπάνη των ασφαλισμένων.

Στις πρόσφατες εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, υπήρχε εκτενής και εις βάθος αναφορά στο θέμα με συγκεκριμένες εξαγγελίες και δεσμεύσεις.

Συγκεκριμένα στον πρώτο πυλώνα του κυβερνητικού προγράμματος που παρουσίασε, περιλαμβάνεται η δέσμευση για δωρεάν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη σε ασφαλισμένους και μη. Επίσης δεσμεύεται για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για όλους με δραστικό περιορισμό – έως μηδενισμό για ειδικές κατηγορίες- της επιβάρυνσης της συμμετοχής των ασθενών.

Παράλληλα, έχουν επεξεργαστεί μια σειρά μέτρων τα οποία θα ανακουφίσουν τους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες στον ΟΑΕΕ και θα εξασφαλίσουν την συνέχιση καταβολής ασφαλίστρων που θα επιτύχει την βιωσιμότητα του ταμείου. Μεταξύ άλλων προβλέπεται το πάγωμα των παλαιών οφειλών (πριν το 2010) ενώ για τις οφειλές μετά το 2010 θα υπάρξει διαγραφή των προσαυξήσεων. Θα εξασφαλίζεται ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη με την καταβολή έστω 2 εισφορών ανά έτος. Παράλληλα θα αποποινικοποιηθούν οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν μια άμεση απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την χώρα. Δίνουν ανακούφιση και ελπίδα στις χιλιάδες των συνανθρώπων μας που βρίσκονται στην δυσχερή κατάσταση που γλαφυρά αποτυπώνουν οι αριθμοί. Επίσης δίνουν ανάσα και προοπτική στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας συνδυαζόμενα με τους άλλους πυλώνες που έχουν εξαγγελθεί.

Επίκεντρο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο άνθρωπος. Επίκεντρο για την κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ είναι το συμφέρον των δανειστών. Αυτή είναι η διαφορά μας.

Για αυτό και μόνο τον λόγο, ρεαλισμός είναι η ανατροπή!

(*) τ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας και

τ. Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Λακωνίας