Άρθρο του Χρήστου Α. Πλειώτα, Δικηγόρου


ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΜΗ: «ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ»


 

Άρθρο του Χρήστου Α. Πλειώτα, Δικηγόρου

 

 

Μετά από ένα σαφές εκλογικό αποτέλεσμα κατά τις πρόσφατες Δημοτικές εκλογές στον Δήμο Σπάρτης, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ με 5ετή θητεία που άρχεται την 1 – 09 – 2014 και λήγει την 31 – 08 – 2019, καλείται να αντιμετωπίσει τα δημοτικά θέματα παρόντα και επερχόμενα κατά τον πλέον δόκιμο τρόπο.

Δόκιμος τρόπος σημαίνει τρόπος αποδεκτός έπειτα από δοκιμασία, δηλαδή επιδοκιμασμένος, αναγνωρισμένος.

Ως δημότης του Δήμου Σπάρτης με καλή προαίρεση απέναντι στον εκλεγμένο Δήμαρχο – τον οποίο προσεκτικά άκουσα στην πρώτη του ραδιοφωνική συνέντευξη – οφείλω να καταθέσω ενδεικτικά τα κάτωθι προς γόνιμη επεξεργασία και εκμετάλλευση:

1/ Ευαισθητοποίηση Συλλογικών Φορέων, επιδίωξη συνεργασίας:  Η τοπική αυτοδιοίκηση κυρίως του πρώτου (Α) βαθμού επιτυγχάνει τους σκοπούς της προεχόντως, μέσα από την ενεργοποίηση της συμμετοχικής διαδικασίας και της ανιδιοτελούς εθελοντικής προσφοράς των Δημοτών με τους εκλεγμένους Δημοτικούς παραστάτες.

Ο Δήμαρχος ως ο πρώτος «τη τάξη» εκπρόσωπος του Δήμου Σπάρτης, θα πρέπει από την πρώτη ημέρα της Δημαρχίας του να προκαλέσει την ενεργοποίηση συλλογικών φορέων του Δήμου Σπάρτης, προς την κατεύθυνση της επιλογής των στόχων που θέλει η πόλη να επιτύχει την νέα 5ετία και εκ δευτέρου προς την κατεύθυνση της παροχής υποστηρικτικών μέσων υλοποίησης των επιδιωκόμενων σκοπών και στόχων.

Επί παραδείγματι: Ως νομικός γνωρίζω ότι ο επιστημονικός σύλλογος του οποίου είμαι μέλος, ήτοι ο Δικηγορικός Σύλλογος Σπάρτης με τον Πρόεδρό του και τα εξίσου μέλη του προσφάτως εκλεγέντος Διοικητικού του Συμβουλίου, επιθυμούν να συμβάλλουν με προτάσεις τους προς το Δήμο στην διοργάνωση συνεδρίων για την ανάδειξη και προβολή θεμάτων της τρέχουσας Νομικής και όχι μόνο επικαιρότητος, που ο κάθε Δημότης και η κάθε Δημότισσα θα ήθελαν να παρακολουθήσουν.

Αντίστοιχα είμαι βέβαιος ότι και άλλοι επιστημονικοί σύλλογοι θα ήθελαν να αναδείξουν επιστημονικά τους θέματα, εντός των χωρικών ορίων του Δήμου Σπάρτης και σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάρτης. Θέματα επίκαιρα και ζέοντα για τους δημότες μας.

Σύλλογοι αθλητικοί και πολιτιστικοί, Σωματεία εργατικά και συνδικαλιστικά, Συνεταιρισμοί παραγωγών, που έχουν αξιόλογη δράση στον Δήμο Σπάρτης και νοιώθουν ασφυκτικά απομονωμένοι και ανυποστήρικτοι, είναι δεδομένο ότι έχουν πολλά να συνεισφέρουν και σε επίπεδο πρωτοβουλιών, αλλά και υλοποίησης συμποσίων ή ημερίδων, ανάδειξης και προώθησης θεμάτων που ενδιαφέρουν όχι απλά μόνον τα μέλη τους, αλλά όλους τους πολίτες του Δήμου μας.

Η πόλη έχει «καθίσει» και απαιτείται ο Δήμαρχος να προκαλέσει την ενεργοποίηση των Δημοτών ατομικά και συλλογικά.

2/ Όσον αφορά την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών του Δήμου Σπάρτης: Δεν χρειάζεται να είσαι σχολαστικά παρατηρητικός για να καταλάβεις ότι υπάρχουν υπάλληλοι που εργάζονται αρκετά και συνειδητά και άλλοι που απλώς «περιοδεύουν» κοιτώντας επί ώρες ιστοσελίδες στο υπηρεσιακό computer…

Στο κέντρο υπάρχουν οι δημότες που απαιτούν δικαιωματικά την γρήγορη ανταπόκριση του Δήμου στα αιτήματά τους, όπως άλλωστε επιτάσσει ο κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας και η συναφής νομοθεσία και όπως ο ίδιος ο συνήγορος του πολίτη έχει κατ’ επανάληψη γνωμοδοτήσει.

Το λάθος – κατά την άποψή μου – των Δημάρχων είναι ότι έχουν μία πολύ κακή θεώρηση των πραγμάτων στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, μεταξύ αυτών και των υπαλλήλων του Δήμου. Νομίζουν ότι ο καλός Δήμαρχος είναι αυτός που δεν τα βάζει με τους υπαλλήλους, ότι κι αν κάνουν όπως και αν δουλεύουν.

Ως Δήμαρχοι δεν είναι αυστηροί εκεί που πρέπει και συγκεκριμένα εις την παρακολούθηση της καθημερινής εργασίας και αποδοτικότητος των υπαλλήλων και εργατών του Δήμου.

Άκουσα με χαρά τον νέο Δήμαρχο να τονίζει ότι οι υπάλληλοι θα δουλεύουν!!!

Θεωρώ ότι δεν ήταν τυχαία η επισήμανσή του αυτή!!!

Ο Δήμαρχος οφείλει να εμπνεύσει στους υπαλλήλους διάθεση εργασίας, οφείλει να παρακολουθεί την εργασία τους καθημερινά, οφείλει να απαιτεί η εργασία να αποδίδει έμπρακτα αποτελέσματα σ’ όλους τους τομείς Δημοτικής δραστηριότητας, οφείλει να λαμβάνει μέτρα κατά υπαλλήλων που κοροϊδεύουν.

Όταν οι υπάλληλοι γνωρίζουν ότι έχουν δίπλα τους έναν Δήμαρχο δίκαιο και ίσο με όλους, που απαιτεί το αυτονόητο ξέρουν να κάνουν και αυτοί καλά την δουλειά τους. Όταν οι υπάλληλοι βλέπουν έναν χαλαρό Δήμαρχο που χαρίζεται στην ολιγωρία και την ραθυμία επαναπαύονται και ο Δήμος δεν αποδίδει.

Όταν οι καλοί υπάλληλοι βλέπουν δίπλα τους άλλους συναδέλφους τους να μην εργάζονται, αλλά και να μην «τιμωρούνται» απ’ τον Δήμαρχο, δεν έχουν καλή ψυχολογία για να συνεχίσουν να είναι αποδοτικοί.

Είναι άλλωστε αξίωμα ότι ο καλός μιμείται τον κακό και όχι το αντίστροφο, πόσο μάλλον αν αυτό το επιτρέπει ο Δήμαρχος.

3/ Η καθημερινή  εικόνα του Δήμου: Είναι φρονώ το άλφα και το ωμέγα μίας επιτυχημένης δημοτικής θητείας.

Κατ’ αρχήν η καθαριότητα είναι μεγάλο θέμα που πρέπει να διαχειριστεί ο Δήμαρχος αποτελεσματικά σ’ όλα τα επίπεδα. Ήδη ο Δήμος Σπάρτης έχει κάνει πολλά. Η Σπάρτη είναι κατά τεκμήριο καθαρή πόλη όπως και όλος ο Δήμος. Ευρύτερα όμως την 5ετία αυτή θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα του ΧΑΔΑ στην θέση «ΠΡΟΒΟΤΟΜΑΝΔΡΑ» Αφυσσού.

Από πλευράς μου έχω αρκούντος υποστηρίξει από νομικής πλευράς όλες τις διαστάσεις του θέματος και θα συνεχίσω να είμαι δίπλα στην ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, αν ζητήσει την συνδρομή μου, πάντα αφιλοκερδώς.

Συνεχίζω να υποστηρίζω ότι έως την ολοκλήρωση του Περιφερειακού σχεδιασμού, ο Δήμος  Σπάρτης θα πρέπει να παραμείνει καθαρός με την ανοχή της παρούσης καταστάσεως, διότι δεν είναι δυνατόν να διατείνεται ουδείς εχέφρων Δημότης ότι προτιμητέο είναι να βρωμίσει ο Δήμος αρκεί να παύσει ο ΧΑΔΑ.

Είμαι βέβαιος ότι ο Δήμαρχος και οι Σύμβουλοί του γνώστες του όλου θέματος με σύνεση και πρόταξη του υπέρτερου καλού θα διαφυλάξουν την δημόσια υγεία.

4/ Εξακτείνωση των Υπηρεσιών του Δήμου σε Δημοτικές Ενότητες: Επιβαλλόμενη και αναγκαία. Προβλέπεται άλλωστε από τον Δημοτικό κώδικα. Το θέμα δεν είναι μικρό αλλά ούτε και δύσκολο ως εγχείρημα. Δεν είναι δυνατόν ο Δημότης ενός απομακρυσμένου οικισμού να μην νοιώθει δίπλα του τον Δήμο και τις υπηρεσίες του. Είτε καθαριότητα είναι αυτή, είτε παροχή πιστοποιητικών, είτε επεμβάσεις επί εκτάκτων καιρικών φαινομένων, είτε εξυπηρέτηση πρόσβασής του στην ιδιοκτησία του, είτε πυρασφάλεια και πυροπροστασία, είτε παροχή πρώτων φροντίδων υγείας.

5/ Η νομική υπηρεσία του Δήμου Σπάρτης πρέπει να βοηθηθεί: Η μία Νομική Σύμβουλος καταβάλει άοκνες, φιλότιμες και διαρκείς προσπάθειες να ανταποκριθεί στο έργο της.

 Δεν δύναται όμως να ανταπεξέλθει σ’ έναν όγκο θεμάτων που έχουν σοβαρές μάλιστα συνέπειες και απαιτούν υπεύθυνο τρόπο νομικής αντιμετώπισης.

Φρονώ ότι η πόλη με έγκριτους νομικούς που αφιλοκερδώς σίγουρα προσφέρονται να βοηθήσουν τον Δήμαρχο και τον Δήμο ευρύτερα, σ’ ότι τους ζητηθεί, αναμένουν να παράσχουν την βοήθειά τους.

Φρονώ ότι και άλλοι επιστήμονες – Δημότες έχουν την διάθεση αφιλοκερδώς να προσφέρουν την έγκριτη επιστημονική τους συνδρομή.

Ας το διερευνήσει ο Δήμαρχος.

6/ Η εξέλιξη των έργων που εκτελούνται την ώρα αυτή:

Η πόλη είναι ένα εργοτάξιο όμως υπάρχει έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Δεν πρέπει να επαφίεται στην τύχη η μη επέλευση εργατικού ατυχήματος ή ενός κοινού ατυχήματος. Όταν σκάβονται οι δρόμοι, όταν ξηλώνονται πεζοδρόμια, όταν γίνονται νέες παιδικές χαρές, όταν δημιουργούνται ανισοϋψή τμήματα, γούβες με βάθος και με σκληρά υλικά, επικίνδυνα να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα σ΄ όποιον πέσει μέσα σκοντάφτοντας, ο Δήμος θα πρέπει άμεσα να λαμβάνει ή να επιβάλει στον εργολάβο την λήψη μέτρων ασφαλείας. Η εργατική νομοθεσία είναι σαφής. Ο νέος Δήμαρχος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο θέμα αυτό.

7/ Η τάξη και η ευπρέπεια στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης: Μείζων θέμα που είμαι βέβαιος ότι θα το αντιμετωπίσει σωστά η νέα Δημοτική αρχή ώστε και η ζωή να υπάρχει επ’ ωφελεία των καταστηματαρχών και των θαμώνων τους, αλλά και οι δημότες να έχουν εύκολη πρόσβαση στους ελεύθερους χώρους.

8/ Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ δύο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που δεν έχουν αρκούντος αξιοποιηθεί υπέρ του Δήμου Σπάρτης:

 Δεν έχουμε αναπτύξει με το έμψυχο επιστημονικό και φοιτητικό τους δυναμικό δυνατές και εποικοδομητικές σχέσεις συνεργασίας.

Ένας Δήμος μεσαίος που έχει την τύχη να φιλοξενεί πανεπιστημιακές σχολές α μη τι άλλο θα πρέπει να αναζητά την ΓΝΩΜΗ και την ΑΠΟΨΗ τους για το πώς θα αναβαθμιστεί.

Τόσα χρόνια μία έρευνα επιστημονική για τις προοπτικές αυτού του Δήμου από τις εδώ Πανεπιστημιακές σχολές ή με συνεισφορά των εδώ Πανεπιστημιακών σχολών δεν προκλήθηκε. Αυτό ήταν  ολιγωρία της Δημοτικής αρχής γιατί δεν διανοούμαι ότι η επιστημονική ηγεσία των πανεπιστημιακών σχολών θα μας αρνείτο την διαρκεί συνεργασία σ’ όλα τα πλαίσια επιστημονικής δράσης που θα αναζητούσαμε μαζί της. Απλώς δεν προκαλέσαμε δεν αναζητήσαμε.

Πρέπει ο νέος Δήμαρχος να δει το θέμα σοβαρά και να υποστηριχθεί σε επαφές του τέτοιες, απ’ όλους τους συνεργάτες του, αιρετούς και μη.

9/ Πράξεις εφαρμογής:  Πρέπει να εξελιχθούν. Να ολοκληρωθούν.

10/ Ιδιοκτησία του Δήμου Σπάρτης στο Δήμο Νέας Μάκρης: Θα πρέπει άμεσα να ενημερωθεί ο νέος Δήμαρχος για την εξέλιξη της υπόθεσης, να ενημερώσει το σώμα και τους δημότες, να λάβει μέτρα περαιτέρω προστασίας και αξιοποίησης της εκεί περιουσίας μας.

11/ Πεζοδρομήσεις, κυκλοφοριακό, αναδείξεις χώρων, καλαίσθητες παρεμβάσεις, ανάδειξη αρχαιολογικών, παραποτάμιων χώρων, διεκδίκηση αιτημάτων όπως το Μουσείο της πόλεως: Η Σπάρτη πρέπει να αναδείξει την φυσιογνωμία του πολεοδομικού της σχεδίου μέσα από πεζοδρομήσεις κεντρικών δρόμων της. Έχει παραδοθεί σε οχήματα. Ας το δει, ας το εμπνευστεί ο νέος Δήμαρχος. Ας ορθοτομήσει σ’ ένα κυκλοφοριακό σχεδιασμό που θα δώσει άλλες διεξόδους κυκλοφορίας στα οχήματα, ώστε να μην διέρχονται μέσα από την Λυκούργου και την Παλαιολόγου.

 Ας ζητήσει την γνώμη των ειδικών. Ας μελετήσει το σχέδιο πόλεως με τους προβλεπόμενους πλην αδιάνοικτους δρόμους.

 Ο Δήμαρχος που θα πεζοδρομήσει τις κεντρικές λεωφόρους της πόλης, θα μείνει στην ιστορία. Δεν αιθεροβατώ. Δεν μπορεί να γίνει αυτό στην 5ετία αυτή, όμως μπορεί να σχεδιαστεί!!!

12/ Μουσειακός χώρος και φύλαξη αρχαιοτήτων και ψηφιδωτών:

 Απαιτείται η άμεση λύση του καυτού αυτού θέματος. Είμαι βέβαιος ότι με την συνεργασία των αρμοδίων συλλόγων, θα βρεθεί προσωρινή λύση ευπρεπής και παρήγορη μέχρι την οριστική διευθέτηση.

Σύμβαση του Δήμου Σπάρτης με το Μουσείο Αθηνών. Επιζητείστε πλαίσιο επικοινωνίας και συνεργασίας για την προσωρινή φύλαξη και προβολή των μουσειακών εκθεμάτων του Δήμου Σπάρτης γιατί όχι στο Μουσείο Αθηνών. Με συγκεκριμένο συμβατικό πλαίσιο. Δεν νομίζω ότι είναι ακατόρθωτο. Το Υπουργείο Πολιτισμού και η αρμόδια ΕΠΚΑ έχουν πιστεύω άποψη. Θα ήταν ό,τι καλύτερο για τον Δήμο μας μέχρι την ανέγερση του δικού μας μουσείου. Ακούγεται πρωτόγνωρο όμως δεν το έχουμε ούτε καν σκεφτεί. Χρειάζεται διεκδίκηση και πρωτοπορία. Νομίζω ότι θα πρέπει να μπει στα πλάνα της Νέας Δημοτικής Αρχής.

13/ Δίκτυο κοινωνικής πρόνοιας – βοήθεια στο σπίτι: Ο Δήμος Σπάρτης έχει ήδη θεσμοθετήσει παροχές κοινωνικής φύσεως και χαρακτήρα. Ο νέος Δήμαρχος εξ’ ιδιοσυγκρασίας θέλω να πιστεύω ότι θα εξελίξει τους υποστηρικτικούς θεσμούς. Είναι θέμα πρώτης προτεραιότητος.

Δοκιμάζει την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη μας, την ανθρώπινη φύση μας.

14/ ΔΕΥΑΣ: Ένα εργαλείο που πρέπει να δουλεύει υπέρ του Δήμου. Χρόνια βάλλεται με μία λέξη: «Εξυγίανση».

Εάν πρέπει να εξυγιανθεί ας γίνει. Εάν πρέπει να ελεγχθεί ως προς τα οικονομικά της ας γίνει.

Χωρίς διατυμπανισμούς αλλά με απόλυτη υπευθυνότητα. Είναι ένα Ν.Π.Ι.Δ. που μπορεί να χειρίζεται ποιο ευέλικτα σε σχέση με το Δήμο το αντικείμενό του.

Κατά το διάστημα της παρούσης Δημοτικής αρχής έγινε λόγος για ανείσπρακτους υψηλούς λογαριασμούς οφειλετών.

Ζητήθηκε λογοδοσία και απαιτήθηκε ενημέρωση για το τι έχει γίνει με την είσπραξη των οφειλομένων ποσών.

Πρέπει η νέα Δημοτική αρχή που άλλωστε μέλη της δικαίως έθεσαν τα ζητήματα, να ζητήσουν εκκαθάριση λογαριασμών, πλήρη ενημέρωση ως προς την διαδικασία εξόφλησης και φυσικά δημοσιοποίηση της έρευνας.

 Ουδείς δημότης πρέπει να αισθάνεται αδικημένος και κανείς δεν πρέπει να ευνοείται σε βάρος άλλου.

15/ Γραφείο Τουρισμού: Τυχαία προ ημερών ευρισκόμουν σε χώρο κεντρικού ξενοδοχείου της πόλεώς μας. Τουρίστες που αναχωρούσαν, ημέρα Σάββατο απόγευμα ζήτησαν ένα μαγαζί να αγοράσουν σουβενίρ με τα χαρακτηριστικά της πόλεως.

Δεν ήταν κανένα ανοικτό.  Και δεν ήταν δυνατό να είναι. Όμως οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν στην ιστορική και παγκόσμια Σπάρτη και ήθελαν να πάρουν ένα ενθύμιο της Σπάρτης μαζί τους. Αισθάνθηκα άσχημα που το γραφείο Τουρισμού δεν λειτουργεί επί 24ωρου. Αισθάνθηκα άσχημα που ο Δήμος Σπάρτης δεν έχει μεριμνήσει ώστε κάθε ξενοδοχείο να έχει να προσφέρει δωρεάν αναμνηστικά της πόλεως. Ένα βιβλίο με εικόνες των θησαυρών της πόλεως. Ένα λεύκωμα. Ένα σουβενίρ. Πρέπει η νέα Δημοτική αρχή να το φροντίσει.

Πρέπει να λειτουργήσει στην πράξη αυτό που θεωρητικά προβάλλεται δηλαδή η τουριστική προβολή της πόλης και του Δήμου. Οι Ξενοδόχοι επί παραδείγματι συμμετέχουν σε συνέδρια του κλάδου τους σε Ευρωπαικές πόλεις.

Ο Δήμος Σπάρτης θα μπορούσε να έχει συνεργασία μαζί τους για την εκθεματική προβολή του Δήμου μας στα συνέδρια αυτά. Η όλη συνεργασία δίνει θετικά αποτελέσματα και στον φορέα και στον Δήμο.

16/ Διαδημοτικές Συνεργασίες: Ο πλησιόχωρος Δήμος Ανατολικής Μάνης μπαίνει δυναμικά στον χώρο του τουρισμού  κρουαζιέρας. Γίνονται πρωτόγνωρα έργα αναπτυξιακού  χαρακτήρα τουριστικής προβολής στο Λιμάνι Γυθείου.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, φίλος του Δήμου Σπάρτης, άξιος και διεκδικητικός θα επιζητούσε πιστεύω μία διαδημοτική συνεργασία με τον Δήμο Σπάρτης σε πολλά επίπεδα πολιτιστικής, τουριστικής και αναπτυξιακής εν γένει προβολής.

Ο Δήμος Ευρώτας επίσης έχει εξελίξει πρωτοβουλίες στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων. Θεωρώ και ότι με τον Δήμο αυτόν θα μπορούσα με δούμε θέματα διαδημοτικής συνεργασίας όπως και με τους υπόλοιπους Δήμους της Λακωνίας.

 Δεν έχει αξιοποιηθεί ο τομέας αυτός της διαδημοτικής συνεργασίας μεταξύ των Δήμων της Λακωνίας.

«Η ισχύς εν τη ενώσει». Όλοι οι Δήμοι της Λακωνίας θα μπορούσαν συνεργαζόμενοι μεταξύ τους να λειτουργήσουν καλύτερα, υπέρ των δήμων τους και της Λακωνικής Περιφερειακής ενότητος.

Γνωρίζω ότι η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας θα επιζητούσε μία τέτοια συνεργασία και προοπτική και θα την ενίσχυε και σε επίπεδο Περιφέρειας.

Ο επιστημονικός, εμπορικός, αγροτικός, βιοτεχνικός, παραγωγικός, σωματειακός κόσμος του Νομού θα συμμετείχε ενεργά σε μία τέτοια προσπάθεια.

Θεωρώ ότι ο νέος Δήμαρχος Σπάρτης θα πρέπει ως ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας του Νομού, να προκαλέσει άμεσα την συνεργασία του με τους Δημάρχους του Δήμου του Νομού και την Αντιπεφερειάρχη.

Την παρούσα Δημοτική 4ετία λειτουργήσαμε «ανερμάτιστα» σε επίπεδο συνεργασιών. Περιοριστήκαμε σε μία μόνο φιλική σχέση και στοιχειώδη επικοινωνία. Το ίδιο και με την Περιφέρεια. Μεγάλο παράδειγμα ο τελείως ασύνδετος λόγος στην υπόθεση της επέκτασης της Λυκούργου.

17/ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ: Μέγα έργο ζωής: Η επέκτασή του πρέπει να ολοκληρωθεί. Με το λιγότερο δυνατό κόστος, ώστε όλος ο Δήμος να καλυφθεί.

18/ Πολύτεκνες οικογένειες, τρίτεκνοι, άποροι: Μειωμένα τέλη ώστε να μην παραβιάζουμε την αρχή της ισότητας. Ισότητα υφίσταται μόνο μεταξύ ομοίων περιπτώσεων όχι μεταξύ ανομοίων. Κάποιοι άνθρωποι πρέπει να ανακουφισθούν περισσότερο και αυτοί είναι όσοι φέρουν περισσότερα οικογενειακά βάρη.

19/ Μ.Μ.Ε.: Ίση μεταχείριση έναντι όλων των τοπικών μέσων επικοινωνίας και ενημέρωσης. Ανάληψη πρωτοβουλίας ώστε να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο εντός και εκτός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου η συζήτηση των Δημοτικών Θεμάτων. Στα Μ.Μ.Ε. δεν πρέπει να υπάρχουν «πατρίκιοι» και «πληβείοι».

Κε νέε Δήμαρχε Σπάρτης: Σας εμπιστεύθηκε το 60% των Δημοτών. Με το καλημέρα έχετε μία τρομερή πλειοψηφία δίπλα Σας. Μην δολιχοδρομήσετε. Μην καθυστερήσετε δηλαδή. Τρέξτε τα θέματα της πόλης, αλλάξτε το πρόσωπο, τον χαρακτήρα του Δήμου Σπάρτης.

Διαφάνεια, ισότητα, αξιοπρέπεια, ταπεινότητα, αποτελεσματικότητα, γρήγορη ανταπόκριση,  αποφασιστικότητα, αυτά ζητά από  από Εσάς και τους συνεργάτες Σας ο Δήμος Σπάρτης που τόσο πολύ ταπεινώθηκε στο περσινό ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ με την εξύβριση του μεγίστου Μίκη Θεοδωράκη.

Δεν χρειάζεται για όλα αυτά να διανύσετε μεγάλη απόσταση απ’ την σκέψη στην πράξη δηλαδή  να δολιχοδρομήσετε.

Και να μην ξεχάσετε: Ο κόσμος παρακολουθεί τα πάντα. Και κρίνει. Πλειοψηφίες γίνονται μειοψηφίες και το αντίστροφο.

 

Χρήστος Α. Πλειώτας

Δικηγόρος