Χριστούγεννα στο Κοσμά.


Χριστούγεννα στο Κοσμά, το φημισμένο μπαλκόνι της ΚυνουρίαςΓράφει ο Παναγιώτης Κατσίκας, Φιλόλογος. 

 

Εδώ , στα 1150 μ . υψόμετρο φωλιασμένος στις πλαγιές του Πάρνωνα , ο Κοσμάς ανεπιτήδευτος στέκει αγέρωχος στο πέρασμα του χρόνου , χαρίζοντας έναν αξεπέραστο προορισμό στους λάτρεις του χειμερινού τουρισμού.

Η ζωή κυλά με τον ίδιους ρυθμούς κάθε μέρα , χωρίς να αλλάζει βιτρίνα για τους τουρίστες. Μόνο τώρα τα Χριστούγεννα το φημισμένο Μπαλκόνι της Κυνουρίας φορά τα γιορτινά του και σε πνεύμα κατάνυξης κάτοικοι και επισκέπτες συμμετέχουν στη Θ. Λειτουργία στον Ι. ναό Αγ. Αναργύρων.

Τα σκεπασμένα με χιόνι έλατα , τα σκούρα γκρίζα σύννεφα , τα πετρόχτιστα σπίτια , τα πλακόστρωτα δρομάκια , οι παραδοσιακές βρύσες και η παγωμένη ατμόσφαιρα δημιουργούν ένα χριστουγεννιάτικο τοπίο ασύλληπτης αισθητικής ομορφιάς.

Δράσεις στο χωριό για τους λάτρεις του χειμερινού τουρισμού…

Ανάψτε ένα κερί στην Ι. Μονή Ελώνης, ένα μοναστήρι όπου η ιστορία του χάνεται στους αιώνες. Οι γερόντισσες θα σας αγκαλιάσουν και θα σας προσφέρουν το πατροπαράδοτο καφεδάκι με το λουκούμι.

Ακολουθήστε τις διαδρομές γύρω από το χωριό , επισκεπτόμενοι το παρθένο καστανοδάσος που ξετυλίγεται στους πρόποδες του χωριού , τη διαδρομή προς το Μαζαράκι γνωστό στην τοπική κοινωνία ως Φυλάκιο καθώς και τη πορεία προς το αειθαλές ελατόδασος του Αϊ Γιώργη και τις γύρω κορυφές (Μαδαρή). Απαραίτητο αξεσουαρ για το αυτοκίνητο σας είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες!

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του χωριού είναι ότι διαθέτει υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές μονάδες ,οι οποίες συνταιριάζουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής με την σύγχρονη αισθητική .Όσον αφορά το φαγητό ,το γλυκό και το καφέ σας , εκεί οι ντόπιοι βάζουν όλο το μεράκι και τη επιδεξιότητα τους , η γίδα η βραστή το γνωστό σε όλη τη Πελοπόννησο γαλακτομπούρεκο και το ντόπιο τσίπουρο συνθέτουν ένα σκηνικό το οποίο μπορεί να ενθουσιάσει κάθε επισκέπτη.