ΔΗΜ.Τ.Ο.Μονεμβασίας Ν.Δ


Επιτυχημένη η εκδήλωση της ΔΗΜ.Τ.Ο Μονεμβασίας της Ν.Δ


Επιτυχημένη η εκδήλωση της ΔΗΜ.Τ.Ο Μονεμβασίας της Ν.Δ με θέμα «Η Ελλάδα ενώπιον της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας στον 21ο αιώνα», που έλαβε χώρα στις 6 Ιουλίου 2018 στη Μονεμβασιά.

Την εκδήλωση προλόγισε η Γραμματέας, κ. Μαντώ Μαστοροπούλου και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στην Πρόεδρο, κ. Μαργαρίτα Σπυριδάκου, που με τη σειρά της ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους ομιλητές, όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, καθώς και τους παρευρισκόμενους.

Πρώτος το λόγο έλαβε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι το εσωτερικό και το εξωτερικό είναι αλληλένδετα ενώ κατέστησε σαφές πως η διεθνής κατάσταση επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών στην πατρίδα μας. Διαπίστωσε ότι ζούμε στην εποχή της μεγάλης αβεβαιότητας και των μεγάλων αλλαγών στον κόσμο, την Ευρώπη και τη γειτονιά μας. Παρόλα αυτά, όπως επεσήμανε, η Ελλάδα είναι ένα κράτος που μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς και πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε τη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας, την ύπαρξη δύο ελληνικών κρατών στην Ανατολικό Μεσόγειο καθώς και τις καλές σχέσεις της Ελλάδας με όλους τους παράγοντες του Διεθνούς Συστήματος. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι αποτελούμε διεθνή εμπορικό κόμβο και υπάρχουν οι δυνατότητες να γίνουμε και κόμβος ενέργειας.

Στη συνέχεια, ο πρώην Δήμαρχος και συγγραφέας, κ. Νεκτάριος Μαστορόπουλος έκανε ιστορική αναδρομή και αναφορά στο στρατηγικό ρόλο της Μονεμβασιάς μέσα στους αιώνες.

Ο επόμενος ομιλητής, ο καθηγητής Γιάννης Μάζης, μεταξύ άλλων τόνισε την ισοδύναμη στρατηγική αξία Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς και οι δύο αποτελούν το κλειδί της Rimland και μέρος του ανασχετικού δακτυλίου Spykman. Ο κ. Μάζης υπογράμμισε τη σημασία του να συμπήξει η Ελλάδα συμμαχίες με τους άλλους βασικούς παράγοντες της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε να μπορέσει να απαντήσει στην κινούμενη άμμο του διεθνούς συστήματος.  Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε ότι κατά τη γνωστή ρήση του Ζοζέφ Φουσέ "Είναι χειρότερη από έγκλημα, είναι λάθος" και πως ενέχει ο κίνδυνος όταν εισέλθουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ να δημιουργήσουν μαζί με την Αλβανία και την Τουρκία θύλακα εναντίον της Ελλάδας. Τέλος, πρόσθεσε ότι η ισλαμοφασιστική Κυβέρνηση της Τουρκίας δε θα αλλάξει πορεία και πως στην Ελλάδα πρέπει να ορθολογιστούμε εθνικά.

Αμέσως μετά, το λόγο έλαβε ο κ. Θανάσης Δαβάκης, Βουλευτής Λακωνίας, ο οποίος επεσήμανε ότι οι άνθρωποι που υπηρετούν τις ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις, ενώ παράλληλα καλούνται να ανταποκριθούν με λιγότερα μέσα και λιγότερη ελευθερία κινήσεων. Ανέφερε ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι υπόδειγμα στρατηγικής μυωπίας, ενώ η προσέγγιση του Υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου στα αμυντικά ζητήματα γίνεται με όρους πολιτικής επικοινωνίας και αποσκοπεί στην πολιτική του διάσωση. Τόνισε τέλος ότι βασικό μέλημα της Ν.Δ, όταν εκλεγεί κυβέρνηση, είναι η φροντίδα για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων.

Κατόπιν, μίλησε ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος και επεσήμανε ότι οι σημερινές γεωπολιτικές αναταράξεις σε μέγεθος προσομοιάζουν με το 1989, όταν κατέρρευσε ο Ανατολικός Συνασπισμός, ενώ τόνισε ότι η Τουρκία έχει διολισθήσει στη ζώνη του πολέμου. Ο κ. Συρίγος συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει σήμερα τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη σύγχρονη ιστορία της από το 1923, ενώ η εικόνα της Ελλάδας ως προς την εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια είναι εικόνα μιζέριας, με φωτεινή εξαίρεση τα σχήματα συνεργασίας Αθηνών, Λευκωσίας, Καΐρου, Τελ Αβίβ. Ο κ. Συρίγος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα αντιδράσει μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς απειλείται η ηγεμονία της και οι ενεργειακές της στοχεύσεις από τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.  Επίσης, τόνισε πως το Μεταναστευτικό είναι μια επικίνδυνη κατάσταση για την Ελλάδα, καθώς η Τουρκία έχει πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες στο εσωτερικό της, γεγονός που αν αποφασίσει να το εκμεταλλευτεί και να παίξει λίγο με αυτό στέλνοντάς τους στα νησιά μας, η Ελλάδα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Καθώς λοιπόν οι προκλήσεις για τη χώρα μας είναι μεγάλες, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και ωριμότητα από τον πολιτικό κόσμο και τους πολίτες.

Τελευταίος ομιλητής, ο Στρατηγικός Αναλυτής κ. Λαμπρόπουλος, παρουσίασε το Δόγμα Ερντογάν, το οποίο δεν πρέπει να συγχέεται με το Δόγμα Νταβούτογλου. Πρόκειται για ένα μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο προληπτικής στρατηγικής δράσης όπου υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας. Τα ζωτικά θέματα για τον Ταγίπ Ερντογάν είναι: 1) εξόντωση Δικτύου Γκιουλέν σε εσωτερικό και εξωτερικό, 2) ανάσχεση αυτόνομης Κουρδικής οντότητας(Σύνδρομο Σεβρών), 3)επίτευξη ενεργειακής επάρκειας, 4) προστασία απανταχού Μουσουλμάνων. Ο κ. Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι στα πλαίσια του δόγματος αυτού επιλέγεται η αιχμηρή ισχύς, που αποσκοπεί στον αιφνιδιασμό του αντιπάλου και στο να τον οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις με δυσμενείς όρους. Επίσης ανέφερε ότι ο κ. Κοτζιάς έχει επιλέξει την ταχεία διευθέτηση σε ελληνοσκοπιανό και ελληνοαλβανικό ζήτημα, που όμως δεν ενδείκνυται καθώς πρόκειται για πολύπλοκα ζητήματα και προκύπτουν ασάφειες, αστερίσκοι και κενά τα οποία θα δημιουργήσουν μελλοντικά σημαντικά προβλήματα στη χώρα μας.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησαν ερωτήσεις του κοινού προς τους ομιλητές, πραγματοποιήθηκε γόνιμος διάλογος, ενώ η εκδήλωση διήρκεσε συνολικά περίπου τέσσερις ώρες.

========