Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας & Σπάρτης


Το Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης τίμησε τον προστάτη του Άγιο Παντελεήμονα


Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους προσκυνητών της ευρύτερης περιοχής της Σπάρτης, την Τετάρτη 26 και την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017, εορτάστηκε στο Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης, η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος του θαυματουργού, προστάτη του Ιδρύματος.

Την Τετάρτη το απόγευμα, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου και με την παρουσία πλήθους κληρικών.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσ. Αρχ. π. Θεόφιλος Μαντζαβράκος, εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Σπάρτης, ο οποίος αναφέρθηκε στον ενάρετο βίο του τιμώμενου Αγίου. Κάνοντας μάλιστα ένα παραλληλισμό με τη σύγχρονη εποχή τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε συστρατιώτες και να βοηθούμε τους πάσχοντες συνανθρώπους μας, γιατί όπως ο Θεός μας προσφέρει την αγάπη του με την σειρά μας και εμείς πρέπει να την ανταποδίδουμε.

Στον επίλογό της ομιλίας του αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο σεπτό Ποιμενάρχη μας ο οποίος ωθούμενος από την μεγάλη του αγάπη για τους πάσχοντες συνανθρώπους μας, με πολύ αγώνα και μεγάλες δυσκολίες δημιούργησε το Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης, τον επίγειο αυτό παράδεισο γεμάτο με "αγγέλους", οι οποίοι καθημερινά περιβάλλονται από ανθρώπους που τους αγαπούν και τους φροντίζουν.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, τελέστηκαν ο Όρθρος, η αρτοκλασία και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αφού αναφέρθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα, αλλά και στον μαρτυρικό βίο άλλων μαρτύρων της Πίστεώς μας, στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία της προσευχής ως μέσο επικοινωνίας με τον Πανάγαθο Θεό και ψυχικής ενδυνάμωσής μας.

Μίλησε επίσης για τη δημιουργία του Ιδρύματος, τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν μέχρι την αποπεράτωσή του, αλλά και τη σημαντική συμβολή κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι από το υστέρημα ή το περίσσευμά τους βοήθησαν, ώστε οι πάσχοντες συνάνθρωποί μας να βρουν μία στέγη. Ολοκληρώνοντας τον ωφέλιμο λόγο του, ανακοίνωσε την εκδήλωση προς τιμήν των ομογενών μας, η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Γηροκομείου των Μολάων στις 21 Αυγούστου 2017.

Ακολούθησε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των δωρητών και ευεργετών του Ιδρύματος καθώς και η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Παντελεήμονος στους χώρους του Ασύλου Ανιάτων.