Δημοτική Ενότητα Μονεμβασίας


Δήμος Μονεμβασίας - Δημοτική Ενότητα Μονεμβασίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - 1Σχετικά με την φωτιά που άναψε στο πάνω κάστρο στην χθεσινή εορτή (23/4/2017) για την επέτειο της απελευθέρωσης της Μονεμβασίας σημειώνουμε τα εξής :

Η φωτιά ξεκίνησε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και σε καμμία περίπτωση από τα βεγγαλικά του Δήμου Μονεμβασίας, στις 08.35 μμ περίπου και από την πρώτη στιγμή μαζί με την αρχαιολόγο Παναγιώτα Σκάγκου βρεθήκαμε στην κορυφή του βράχου, δίπλα στην εστία της φωτιάς μαζί με ομάδα πυροσβεστών με τον εθελοντή Θανάση Μπούμπαλη και κατοίκων από το Κάστρο.

Στη συνέχεια κινητοποιήθηκε μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής και μεγάλη ομάδα από κατοίκους του Κάστρου με τον Τοπικό Σύμβουλο Γιάννη Μπλέτα με πυροσβεστήρες μαζί με το προσωπικό της αρχαιολογικής υπηρεσίας και υπαλλήλων του Δήμου Μονεμβασίας καθώς και όλης της δύναμης της Δημοτικής Ενότητας Ασωπού με οχήματα και πυροσβεστήρες.
Στο μέτωπο της φωτιάς ήταν από την πρώτη στιγμή ο Δήμαρχος Μονεμβασίας, ο Διοικητής πυροσβεστικής και η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας.

Με την βοήθεια των καιρικών συνθηκών, συνθήκες σχετικής άπνοιας αλλά και με την επέμβαση των πυροσβεστών και των εθελοντών, η φωτιά τέθηκε σύντομα υπό έλεγχο. Η κατάσβεση έγινε με επίγεια μέσα τα οποία ανεφοδιάζονταν από τη δεξαμενή που υπήρχε στην Αγία Σοφία η οποία τροφοδοτήθηκε συνεχώς με νερό με την συνδρομή υπαλλήλων και συνεργατών του Δήμου.
Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτου Φιλλιπάκου και των Βουλευτών Λακωνίας Σταύρου Αραχωβίτη και Θανάση Δαβάκη για την κατάσβεση της φωτιάς.

Ευχαριστούμε θερμά τον διοικητή και το προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας, το προσωπικό της αρχαιολογικής υπηρεσίας, το προσωπικό του Δήμου και βεβαίως τους εθελοντές κατοίκους και επισκέπτες της Μονεμβασίας η οποίοι βοήθησαν τα μέγιστα στην κατάσβεση της φωτιάς.

Την επόμενη μέρα υπάρχει συνεχής επιτήρηση της φωτιάς, προανάκριση από το πυροσβεστικό σώμα για τις αιτίες της φωτιάς, καταγραφή της κατάστασης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και προτάσεις για περαιτέρω ενίσχυση της πυροπροστασίας της Άνω Πόλης.

Σταύρος Χριστάκος
Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας

=====================

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - 2

Την Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017 και την Τρίτη 25 Ιουλίου 2017 κλιμάκιο της εφορείας αρχαιοτήτων με την Προϊσταμένη Ευαγγελία Πάντου , τις αρχαιολόγους Δανάη Χαραλάμπους, Γιώτα Σκάγκου και την αρχιτέκτονα Ντίνα Ντουβή, έκανε αυτοψία στην Άνω Πόλη και στην συνέχεια σε σύσκεψη που ακολούθησε με το Δήμο Μονεμβασίας εξετάστηκαν τα αποτελέσματα της φωτιάς και η λήψη μέτρων σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μολάων.
Αποτελέσματα της φωτιάς
Η φωτιά έκαψε έκταση περίπου δυο στρεμμάτων σχήματος ορθογωνίου παραλληλόγραμμου στο ψηλότερο σημείο του κάστρου στο οποίο δεν υπήρχε τείχος ή κτίσματα. Η ύπαρξη νερού από το δίκτυο ύδρευσης Μονεμβασίας στην Άνω πόλη (δίπλα στην Αγία Σοφία) έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάσβεση της φωτιάς.

Άμεσα μέτρα (τις επόμενες ημέρες)
Να γίνει επεκταση του δικτύου ύδρευσης που, βρίσκεται στην άνω πόλη σε δυο τμήματα, ανατολικά και δυτικά προς τις δεξαμενές και την περιοχή που εμφανίστηκε η φωτιά. Η τροφοδοσία όπως και στην περίπτωση κατάσβεσης θα γίνεται από την αντλία που υπάρχει στην κεντρική πύλη της Κάτω Πόλης το δίκτυο θα είναι συνεχώς γεμάτο νερό και θα έχει ικανή πίεση για την κατάσβεση της φωτιάς. Κατά μήκος των επεκτάσεων θα υπάρχουν αναμονές για την σύνδεση των σωλήνων πυρόσβεσης. Με την κατασκευή αυτή θα προστατευθεί αποτελεσματικά και άμεσα τουλάχιστον το νότιο τμήμα της άνω πόλης το οποίο γειτνιάζει με τον οικισμό της κάτω πόλης.
Βραχυπρόθεσμα (ένα, δυο μήνες)
Θα γίνει στεγανοποίηση της δεξαμενής "ΚΑΤΕΡΓΟ", μόνωση της συλλεκτήριας επιφάνειας, η οποία θα τροφοδοτείται και από το δίκτυο ύδρευσης του Κάστρου αλλά και από βροχοπτώσεις. Μετά την στεγανοποίηση θα τοποθετηθεί αντλητικό συγκρότημα που θα λειτουργεί είτε με εργοταξιακό ρεύμα αν είναι εφικτό είτε με γεννήτρια. Η δεξαμενή έχει χωρητικότητα 180 κυβικά περίπου και είναι σε καλύτερη κατάσταση από τις άλλες δυο αρχαίες δεξαμενές "ΚΑΡΑΒΙ" , "ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ". Η μόνωση μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα.
Η δεξαμενή θα καλύψει μεγάλο τμήμα της δυτικής πλευράς ειδικά την περιοχή που υπάρχουν κτίσματα. Οι δαπάνες για την εκτέλεση των παραπάνω προμηθειών και έργων θα γίνουν με πιστώσεις του Δήμου Μονεμβασίας.

Για την κάτω πόλη
Υπάρχουν 8 πυροσβεστικοί κρουνοί , εξοπλισμένοι με 300 μέτρα πυροσβεστικές αντλίες μικρού και μεγάλου διαμετρήματος, οι οποίοι καλύπτουν πλήρως κάθε σημείο της κάτω πόλης. Ο καθαρισμός των οικοπέδων και των δημοσίων χώρων είναι σχεδόν πλήρης , κάποια λίγα σημεία θα καθαριστούν και ο αγωγός νερού για την άνω πόλη θα διακλαδιστεί στο σημείο που αρχίζουν οι βόλτες για την άνω πόλη ώστε να υπάρχει υψηλή πίεση σε όλα τα σημεία της κάτω πόλης.

Σταύρος Χριστάκος
Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας