Δήμος Ευρώτα - «European Green Week 2017»


Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και με πρωταγωνιστές τα παιδιά οι Περιβαλλοντικές Εκπαιδευτικές Δράσεις «Green Week 2017» στον Δήμο Ευρώτα


Την Τρίτη 30 Μαΐου 2017, το απόγευμα, τα παιδιά των ΚΔΑΠ του Δήμου Ευρώτα, με τους εκπαιδευτικούς τους και τους εκπαιδευτές του ΚΕΑΝ, βρέθηκαν στην Βιοκλιματική Πλατεία των Πηγών στην Σκάλα, όπου διασκέδασαν παίζοντας και μαθαίνοντας για το περιβάλλον μέσα από το «Planetbook».

To «Planetbook» είναι το πρώτο επιτραπέζιο / επιδαπέδιο παιχνίδι για το Περιβάλλον το οποίο δημιουργήθηκε από το ΚΕΑΝ - Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων.

Το παιχνίδι περιλαμβάνει 700 ερωτήσεις γνώσεων που αφορούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας, τις Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος και τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (τη ΓΗ, τον ΑΕΡΑ, το ΝΕΡΟ, τον ΗΛΙΟ) και διαρθρώνεται σε τρεις ζώνες: Τη «Γκρίζα Ζώνη», όπου τίθενται ερωτήματα που έχουν να κάνουν με γεγονότα που «πληγώνουν τον πλανήτη», στη ζώνη της «Ελπίδας και της Συμμετοχής», όπου μετέχουν και οι μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρα μας και στη ζώνη όπου «Σώζουμε τον Πλανήτη».

Μέσα από την επιδαπέδια μορφή του «Planetbook» (ένα χαλί έκτασης 36 τ.μ.), οι μαθητές των ΚΔΑΠ του Δήμου Ευρώτα έμαθαν για το φυσικό περιβάλλον, για την χλωρίδα και την πανίδα της χώρας μας, για τα απειλούμενα είδη, για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη αλλά και για την ανακύκλωση και την εξοικονόμηση πόρων.

Οι μικροί μας φίλοι ευαισθητοποιήθηκαν και ενημερώθηκαν για την ευθύνη που έχουμε όλοι απέναντι στο περιβάλλον!

Την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017, το απόγευμα, τα παιδιά των Κ.Δ.Α.Π του Δήμου Ευρώτα σε συνεργασία με το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων», συγκεντρώθηκαν στη Βιοκλιματική Πλατεία των Πηγών στη Δημοτική Κοινότητα Σκάλας, όπου ενημερώθηκαν για το προστατευόμενο είδος  της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.


Στόχος ήταν η ευαισθητοποίησή τους για τους κινδύνους που διατρέχουν οι θαλάσσιες χελώνες και η ενημέρωσή τους με σκοπό την προστασία των βιοτόπων τους και γενικότερα των παράκτιων οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας στη χώρα μας.
Μέσα από διάλογο μεταξύ των παιδιών και των εθελοντών του συλλόγου «Αρχέλων», οι μικροί μας φίλοι  κατανόησαν την ευθύνη που έχουμε όλοι απέναντι στη προστασία και τη διατήρηση του είδους της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.


Στη συνέχεια τα παιδιά των Κ.Δ.Α.Π. υπό την καθοδήγηση των  ανθρώπων του Συλλόγου «Αρχέλων»  κατασκεύασαν τις δικές τους χελώνες μέσα από καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Πέμπτη 1/6/2017 : Για μία ακόμη ημέρα, τα παιδιά των Κ.Δ.Α.Π. του Δήμου Ευρώτα βρέθηκαν στην Βιοκλιματική Πλατεία Πηγών στη Δημοτική Κοινότητα Σκάλας, σε συνέχεια των δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που λαμβάνουν χώρα στον Δήμο Ευρώτα στα πλαίσια της συμμετοχής του στο θεσμό «Green Week».


Τα παιδιά παρακολούθησαν το Βιωματικό Εργαστήριο Ανακύκλωσης «Reduce – Reuse – Recycle» και υπό την έμπειρη καθοδήγηση των εκπαιδευτών του ΚΕΑΝ δημιούργησαν το δικό τους ανακυκλωμένο χαρτί, παρατηρώντας στην πράξη πώς μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε το παλιό χαρτί που δεν χρειαζόμαστε.


Στην συνέχεια οι μικροί μας φίλοι διασκέδασαν με face painting και μαγικά τρικ και οι δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν με μια παράσταση «Καραγκιόζη».

Την Παρασκευή 2/6/2017, Ημερίδα με τίτλο «Το Περιβάλλον Μέσα από τα μάτια των παιδιών» με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά. Κατά την διάρκεια της ημερίδας, τα παιδιά παρουσίασαν θεατρική παράσταση και τραγούδι που δημιούργησαν για το περιβάλλον και την προστασία του.

Τα ΛΑΚΩΝΙΚΑ ΝΕΑ .gr κάλυψαν όλες τις δράσεις της «Green Week 2017» στον Δήμο Ευρώτα.