Μουσικό Σχολείο Σπάρτης


Μουσικό Σχολείο Σπάρτης :  Αιτήσεις για συμμετοχή στις Εξετάσεις Εισαγωγής Α΄ Γυμνασίου Σχ. έτους 2017-18


Το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης, από τις 2 έως και τις 31 Μαΐου του 2017, δέχεται αιτήσεις μαθητών/μαθητριών της Στ΄τάξης των Δημοτικών Σχολείων της Σπάρτης και της ευρύτερης περιοχής της Λακωνίας, για την εισαγωγή τους στην Α΄τάξη Γυμνασίου.

Τις αιτήσεις θα προμηθευτούν οι μαθητές από το Δημοτικό τους σχολείο ή από το ίδιο το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης.

Επίσης, η αίτηση μπορεί να υποβληθεί από τους ενδιαφερόμενους γονείς - κηδεμόνες και ηλεκτρονικά:

https://www.ms-exams.com/main.php

Οι μουσικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες. Πρέπει όμως ο υποψήφιος μαθητής να αγαπά πραγματικά τη μουσική. Στις εισαγωγικές εξετάσεις, που διενεργούνται από ειδική επιτροπή μετά τις 15 Ιουνίου, αξιολογείται η μουσική αίσθηση και αντίληψη του κάθε υποψηφίου, οι μουσικές δεξιότητες. Το σχολείο μας ενημερώνει λεπτομερώς τους ενδιαφερομένους για τις εξετάσεις αυτές.

Το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης είναι το μοναδικό στο είδος του σε όλη τη Λακωνία και ένα από τα 45 Μουσικά Σχολεία πανελλαδικά. Είναι Γυμνάσιο και Λύκειο μαζί. Η εκπαιδευτική διαδικασία, όπως σε όλα τα μουσικά σχολεία, στηρίζεται

  • στην αξιόπιστη παροχή Γενικής Παιδείας, απολύτως ισότιμης με τα Ημερήσια Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια της Χώρας και
  • στα μαθήματα μουσικής παιδείας, όπου οι μαθητές μελετούν ισότιμα την παραδοσιακή μας μουσική και την Ευρωπαϊκή, τόσο θεωρητικά όσο και με την εκμάθηση αντίστοιχων μουσικών οργάνων. Τονίζεται εδώ ότι τα μουσικά σχολεία, στα 28 χρόνια λειτουργίας τους, έχουν αναδειχθεί σε κιβωτό της μουσικής μας παράδοσης και έχουν μπολιάσει με αυτή πολλούς αξιόλογους αποφοίτους τους, νέους δημιουργούς. Οι μαθητές διδάσκονται επίσης Ιστορία της Τέχνης και Θέατρο, στα πλαίσια της ευρύτερης Αισθητικής Αγωγής.

Τα τμήματα είναι ολιγάριθμα. Στα μουσικά όργανα, το μάθημα είναι ατομικό. Έτσι διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόοδος, τόσο σε αρχάριους, όσο και σε προχωρημένους μαθητές. Λειτουργούν επίσης ποικίλα Μουσικά Σύνολα, φωνητικά και οργανικά.

Η φοίτηση στο Μουσικό Σχολείο ενός παιδιού που αγαπά τη μουσική (να μην ξεχνάμε ποτέ αυτή τη θεμελιακή προϋπόθεση) δεν παρέχει μόνο ένα σημαντικό οικονομικό όφελος στην οικογένειά του, αλλά, κυρίως, είναι ένα πολύτιμο εφόδιο για τη συναισθηματική του θωράκιση κατά του άγχους και της μοναξιάς, στην κρίσιμη περίοδο της εφηβείας.  Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά μειωμένη έως μηδαμινή η παραβατικότητα στα σχολεία αυτά.

Έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που συμμετέχουν σε ορχήστρες ή χορωδίες μαθαίνουν να πειθαρχούν και να συνεργάζονται καλύτερα με τους διπλανούς τους, έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα επικοινωνίας.

Ο μαθητές των Μουσικών Σχολείων είναι παιδιά με μεγάλη δημιουργικότητα  και ανεπτυγμένες πολλαπλές δεξιότητες, καθότι η ενασχόληση με τη μουσική επηρεάζει θετικά ποικίλες νοητικές λειτουργίες. Έχουν μεγάλη επιτυχία στην εισαγωγή μέσω Πανελλαδικών, σε ΑΕΙ της πρώτης επιλογής τους.

Το σχολείο μας, που λειτουργεί από το σχ. έτος 2001-02, μετρά ήδη απόφοιτους ή φοιτητές διαφόρων Σχολών (Νομικής, Φιλοσοφικής, Ιατρικής και άλλων Επιστημών Υγείας, Παιδαγωγικών, Θετικών Επιστημών, Πολυτεχνείων, ΤΕΙ, κ.λπ.). Και, βέβαια, μετρά μουσικολόγους- μουσικοπαιδαγωγούς και άλλους επαγγελματίες μουσικούς.

Στους μαθητές μας, λόγω διευρυμένου ωρολογίου προγράμματος,  προσφέρεται ημερησίως ελαφρύ γεύμα, με έξοδα της Πολιτείας, καθώς και δωρεάν μεταφορά από το σπίτι τους στο σχολείο και αντίστροφα.

Από τον Ιανουάριο του 2017, το Σχολείο μας στεγάζεται σε ιδιόκτητο υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο, στου Κλαδά (πλησίον ΤΕΙ), ένα κόσμημα για όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου, με απαράμιλλη θέα, που κάνει την κάθε μας μέρα γιορτή μάθησης και δημιουργίας!

Αγαπητοί γονείς - κηδεμόνες των υποψήφιων μελλοντικών μαθητών και μαθητριών μας,

αγαπητοί μας φίλοι, σας περιμένουμε με χαρά στις νέες εγκαταστάσεις μας

τις μέρες και ώρες λειτουργίας του σχολείου (τηλ. 27310 89 069) καθώς και
την Κυριακή, 7 Μαΐου 2017, στις 11.30΄ το πρωί, στη Συναυλία ατομικών μαθημάτων,
το Σάββατο, 20 Μαΐου 2017, στις 8.00 μ.μ.  στη Συναυλία των Μουσικών Συνόλων μας.   

Ο Διευθυντής
Διαμαντής Μανεσιώτης

  •    Μουσικό Σχολείο Σπάρτης