Συνδεδεμένη Ενίσχυση Πορτοκαλιών


Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με το θέμα της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης Πορτοκαλιών από τους Συνεταιρισμούς «ΛΑΚΩΝΙΑ», «ΑΣΠΕΣ» και «ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ»

15-3-2016

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μετά την έντονη φημολογία που κυκλοφορεί στις τάξεις του Υπουργείου αλλά και στα Μέσα Ενημέρωσης ( έντυπα και ηλεκτρονικά) που ασχολούνται με τα αγροτικά θέματα της χώρας σχετικά με τη συνδεδεμένη ενίσχυση των πορτοκαλιών, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη ανησυχία μας για τον τρόπο κατανομής της εν λόγω επιδότησης αλλά και να σας γνωστοποιήσουμε τους λόγους για τους οποίους διαμαρτυρόμαστε.

Σε επανειλημμένες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο ΥΠΑΑΤ τόσο κατά την προηγούμενη χρονιά ( 2015) όσο και κατά τον προγραμματισμό της νέας ΚΑΠ κατά το έτος 2014 επισημάναμε πολλάκις ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθεί κανένα μέρος από τα 9.000.000 ευρώ που αποτελούν τον ετήσιο προϋπολογισμό για το 2015 αλλά και αντίστοιχα ποσά για τα επόμενα έτη έως το 2020 που προβλέπονται στη συνδεδεμένη ενίσχυση στα πορτοκάλια.

Είχαμε επισημάνει ότι θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί στην Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 446 Β΄ 24-03-2015) ανώτατο ποσό κατανομής ανά εκτάριο καθώς επίσης το ακριβές ύψος της ενίσχυσης να καταβάλλεται απολογιστικά μετά το τέλος της χυμοποίησης ανά έτος και αφού πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι ανά παραγωγό αλλά και ανά βιομηχανία χυμών.

Τελικά όμως και με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορούμαστε ότι το ποσό που θα καταβληθεί ανά στρέμμα είναι το ελάχιστο δυνατό για το έτος εφαρμογής 2015 και συγκεκριμένα 31,6 ευρώ χωρίς να υπολογίζεται ότι τα τελικά ενεργοποιηθέντα στρέμματα είναι περίπου 115.000 και όχι 280.000 που είναι η συνολική καλλιέργεια πορτοκαλιών στη χώρα.

Γεγονός που αντιτίθεται σε δικές σας δεσμεύσεις κατά την περίοδο σύνταξης της Υπουργικής Απόφασης, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και κίνδυνο μεγάλο ποσό (το μισό και ίσως παραπάνω του συνολικού προϋπολογισθέντος) να παραμείνει αδιάθετο και να επιστραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαμαρτυρόμαστε διότι πρώτον δεν υλοποιούνται οι δικές σας δεσμεύσεις.

Διαμαρτυρόμαστε διότι σε εποχή ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά για τον έλληνα αγρότη χρήματα που πρέπει να οδηγηθούν στις καλλιέργειες δεν εκταμιεύονται.

Διαμαρτυρόμαστε διότι τίθεται σε κίνδυνο η συγκεκριμένη επιδότηση ιδιαίτερα μετά το 2017 οπότε και θα πραγματοποιηθεί η αναθεώρηση της τρέχουσας ΚΑΠ.

Διαμαρτυρόμαστε διότι οι δικαιολογίες για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών-μελών σε σχέση με το ύψος της τελικής επιδότησης ανά στρέμμα δεν υπήρχαν κατά τη σύνταξη της Υπουργικής Απόφασης αλλά παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Οι υποσχέσεις για ύψος επιδότησης έως και 90 ευρώ ανά στρέμμα στις αρχές Φεβρουαρίου 2015 δεν έρχονταν αντιμέτωπες με αθέμιτο ανταγωνισμό, σήμερα γιατί άραγε εμφανίζονται?

Διαμαρτυρόμαστε διότι αντί η συνδεδεμένη ενίσχυση πορτοκαλιών να οδηγήσει τελικά σε αύξηση της χυμοποίησης σταδιακά, την ενίσχυση των παραγωγών και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των βιομηχανιών χυμών, οδηγεί σε σύγκρουση μεταξύ παραγωγών μεταποιητών, σε εξαφάνιση της καλλιέργειας πορτοκαλιών, σε συρρίκνωση των αγροτικών εισοδημάτων.

Διαμαρτυρόμαστε διότι δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις μας που θα είχαν αντίθετα επωφελή αποτελέσματα για όλους μας.

Διαμαρτυρόμαστε διότι  τελικά οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις μας οδηγούνται  σε οριακά σημεία βιωσιμότητας

Διαμαρτυρόμαστε διότι οι παραγωγές μας σε μεγάλο ποσοστό παραμένουν στα δένδρα αφού δεν υπάρχει κίνητρο να οδηγηθούν ούτε στη χυμοποίηση.

Τέλος πιστεύουμε ότι πρέπει να κατανοήσετε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έλληνες παραγωγοί εσπεριδοειδών, πρέπει εσείς προσωπικά να επανεξετάσετε το θέμα, πρέπει να εισακούσετε τις προτάσεις μας έστω αυτή την ύστατη ώρα, πραγματοποιώντας τελικά το λογικό που είναι ο επιμερισμός του συνολικού προϋπολογισμού στα ενεργοποιηθέντα στρέμματα της χυμοποίησης για αποφυγή επιστροφής κεφαλαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στέρησή του από τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι η χρονική στιγμή είναι κομβική τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τις βιομηχανίες χυμών όσον αφορά τη βιωσιμότητά τους.

Με τιμή

Παπαδάκος Σπύρος, Πρόεδρος ΑΣΕΕ Αμυκλών Σπάρτης «ΛΑΚΩΝΙΑ»

Μπουγάδης Χρήστος,  Πρόεδρος ΑΣΠΕ Σπάρτης

Χριστοφιλάκος Παναγιώτης,  Πρόεδρος Α.Σ. Παρορίου «Οι Εσπερίδες»