Πολιτιστικά

Πρόκειται για μια ταινία - ντοκιμαντέρ για τη βυζαντινή Μάνη, τις εκκλησίες και τις θρησκευτικές ιδιαιτερότητες των Μανιατών. Ο μανιάτικος τόπος είναι διάσπαρτος από χιλιάδες εκκλησίες, μοναστήρια και εξωκλήσια.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ’ τάξης του 5ου 12/θ Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης επιχειρούν για δεύτερη συνεχή χρονιά να προσεγγίσουν το στοχασμό των έργων του που υπερασπίστηκαν την ελευθερία και τη διαρκή αναζήτηση της αλήθειας.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με αφορμή τη διοργάνωση του ετήσιου υπερμαραθώνιου αγώνα δρόμου «Σπάρταθλον», παρουσιάζει ντοκιμαντέρ στο Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη.

Άλλη μια σημαντική βραδιά με τη μέριμνα του Πολιτιστικού & Αθλητικού Συλλόγου Παπαδιανίκων - Πλύτρας «Η Αρχαία Κυπαρισσία», καταγράφεται στην Πλύτρα Λακωνίας και με την επωνυμία «Έλα και σύρε τον χορό ...».

Λόγω των τραγικών γεγονότων που συνέβησαν την 1-8-2017 στη Σκάλα, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Δήμου Ευρώτα «Ευρώτειος Πολιτεία» ακυρώνει συγκεκριμένες εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2017 του Δήμου.

Με μια εξαιρετική μουσική - θεατρική παράσταση στο Επιδαύριο Θέατρο Βλαχιώτη συνεχίζεται το Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2017 του Δήμου Ευρώτα. Eίσοδος ελεύθερη.

Με μια εξαιρετική θεατρική παράσταση στο Επιδαύριο Θέατρο Βλαχιώτη συνεχίζεται το Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2017 του Δήμου Ευρώτα.

Ο γνωστός ερμηνευτής Βασίλης Λέκκας θα παρουσιάσει αγαπημένα τραγούδια, χαραγμένα στη μνήμη και την ψυχή του κοινού, από ένα ρεπερτόριο ιδιαίτερης σημασίας, με αναφορές σε σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και ποιητές.

Ο Πολιτιστικός & Αθλητικός Σύλλογος Παπαδιανίκων - Πλύτρας «Η Αρχαία Κυπαρισσία» σας προσκαλεί Τετάρτη και Πέμπτη 19-20 Ιουλίου 2017 στις Ημέρες Θάλασσας στην Πλύτρα.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Μονεμβασίας για το φετινό καλοκαίρι 2017. Δείτε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλοπρόοδων Δαφνιωτών «Ο Άγιος Γεώργιος» σας προσκαλεί στη βραδιά παραδοσιακών χορών πολιτισμού & ελληνισμού που θα γίνει την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017 στο Δαφνί του Δήμου Ευρώτα.

Με καλοκαιρινή διάθεση και με ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, διοργανώνει ο Δήμος Ευρώτα το πολιτιστικό καλοκαίρι 2017. Δείτε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών - Μέσα από το Θεατρικό Δρώμενο τα παιδιά, μέσω του θεατρικού παιχνιδιού και του θεάτρου, προσέγγισαν βιωματικά και μέσα από το παιχνίδι των ρόλων την έννοια των εξαρτήσεων των Ναρκωτικών.

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την ολοκλήρωση της μελέτης του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης αλλά και την έγκρισή αυτής από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και ουδείς (σχεδόν) γνωρίζει πού βρίσκεται το θέμα και ποια τελικά θα είναι η έκβασή του.

Η Θεατρική Ομάδα «ιάσθε θεάτρω» παρουσιάζει την τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη» στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο στη Σπάρτη.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς διοργανώνει κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Βραδιές Film Noir κάτω από το φως των αστεριών» στο Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη.

Η Θεατρική Ομάδα «ιάσθε θεάτρω», σε συνεργασία με τον Προοδευτικό Σύλλογο Μολάων, θα παρουσιάσει την τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη», την Κυριακή 13 Αυγούστου 2017 στους Μολάους.

Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης η ιδρυτική συνέλευση του Σωματείου «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ».

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας παρουσιάζει στην Μονεμβασιά την σπονδυλωτή εικαστική εγκατάσταση «Βυζαντινές Μεταγραφές : Υποθετικές Ανακατασκευές Ιστορίας και Μνήμης» της εικαστικού κ. Μαρίας - Σμαράγδας Σκούρτα.

Σύσκεψη με τη Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού είχε ο Bουλευτής Λακωνίας Στ. Αραχωβίτης, όπου και συζητήθηκαν σημαντικά θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του νομού Λακωνίας.

Απαντητική επιστολή της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού προς το υπό σύσταση σωματείο «Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης» και τους φορείς που αυτό εκπροσωπεί.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας συνεργάζεται με τον Δήμο Σπάρτης, τον Δήμο Ευρώτα, τον Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού και τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας και διοργανώνει εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους του νομού.

Τα Μουσεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας συμμετέχουν στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017 που φέρει ως γενικό τίτλο «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες : τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνουν Εργαστήριο Αρχειακών Προτύπων με αντικείμενο το Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής, στο Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη.

Ένα όμορφο μουσικό αφιέρωμα, με αφορμή τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Ελκομένου, στο Κάστρο Μονεμβασίας. Δείτε το φωτορεπορτάζ.